hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Politikusok adóvizsgálata

  • dr. Marosi Andrea

Sokat sejtető félmosolyok az ellenzéki oldalon, kényszeredett, ellentmondásos magyarázkodás a kormányzatin - mindez azok után, hogy a Fidesz két vezetője adóvizsgálata kapcsán politikai támadást emleget.


Alighanem még a Fidesz vezetőit is meglepte, mekkora kommunikációs jobbhorgot sikerült bevinniük a kormánynak, amikor a múlt héten - gondos média-előkészítés után - sajtótájékoztatón jelentették be, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) vagyonosodási vizsgálatot rendelt el Orbán Viktor pártelnöknél és Kubatov Gábor pártigazgatónál (az utóbbi a népszavazási aláírásokat gyűjtő apparátus főnöke is). A döntés nem véletlen - magyarázták, ezt szerintük mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a politikusoknak kiküldött értesítések sorszáma egymást követi. Az APEH ez ügyben adott első magyarázata - hogy tudniillik "őket dobta ki a gép", továbbá hogy a sorszámozás oka, hogy a két fideszes vezetőt valamiféle VIP-ellenőrök vizsgálják majd - csak növelte az értetlenséget.

Nem segített a kételyek eloszlatásában az sem, hogy a kormányszóvivő és Gyurcsány Ferenc a blogjában visszautasította ugyan az APEH politikai célú felhasználását, a szervezetet irányító Veres János pénzügyminiszter és Szikora János APEH-elnök viszont lapzártánkig nem szólalt meg a mundér védelmében. A kormánypártok ugyanakkor azzal érveltek, hogy a kormánytagok már átestek (igaz, saját kérésre) vagyonosodási vizsgálaton, de felemlegették, hogy az SZDSZ-ből például Kuncze Gábort, az MSZP-ből pedig mások mellett Molnár Zsoltot, Varju Lászlót, Filló Pált ellenőrizték az adóhivatalnokok. A kommunikációs ellenoffenzíva során Lendvai Ildikó frakcióvezető egyenesen kedvet kapott a vizsgálathoz, mert maga ellen "ugyanolyat vagy még szigorúbbat" kért, mint ami Orbánra vár. 

A teljes cikket elolvashatják a HVG-ben és itt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Méhész őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Órabéres dolgozók ünnepnapi távolléti díja

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Union belüli jövedelem adózása, árfolyama?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink