hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Valóban Orbán vagyonát vizsgálják?

  • hvg.hu

Vagyonosodási vizsgálatot rendelt el az adóhatóság Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, és Kubatov Gábor pártigazgatóval szemben – közölte Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. A Fidesz politikai ügynek tekinti, az MSZP és az APEH cáfol. Az adóhivatal abban sem biztos, hogy nem átlagos szja-vizsgálatról van szó, aminek egy speciális formája a vagyongyarapodási vizsgálat. Utasíthatja-e bármilyen állami szerv az adóhivatalt vagyonosodási vizsgálat lefolytatására? Vámosi-Nagy Szabolcsot, az Ernst&Young adószakértőjét, az adóhivatal volt elnökhelyettesét kérdeztük.

Az APEH Közép-Magyarországi Regionális Igazgatósága öt évre visszamenőleg rendelt el vagyongyarapodási vizsgálatot a Fidesz elnökével és pártigazgatójával szemben, ami mögött  a párt egyértelmű politikai szándékot sejt. A Fidesz szóvivője úgy vélte, a korrupciós és közpénzekkel kapcsolatos botrányok közepette végzetesen meggyengült miniszterelnök kizárólag arra összpontosít, hogy hatalmát megtarthassa, és "ennek érdekében módszeresen visszaél hatalmával, állami hatóságokon keresztül megfélemlíti azokat, akik nem értenek vele egyet". A párt felhívta a figyelmet arra is, hogy a regisztrációs adójukat visszaigénylőkkel szemben a szokásosnál gyakrabban volt APEH-vizsgálat, illetve "azon orvosok, akik felemelték szavukat az egészségügyi reform ellen, egészségügyi felügyeleti eljárást kaptak a nyakukba". 

Az MSZP szerint ez egy újabb hazug és rosszindulatú támadás. A Fidesz azt akarja elhitetni az emberekkel, hogy a politikusok különleges emberek, akiket nem ellenőrizhet az adóhatóság, mert ha megteszi, az rögtön politikai támadás. A miniszterelnök is átesett ilyen vizsgálaton, és mindent rendben találtak nála - emlékeztetett Daróczi Dávid kormányszóvivő, s hozzátette azt is, hogy másfél éve a kormány minden tagjánál, szocialista és szabad demokrata politikusoknál is lefolytattak egy vagyongyarapodási vizsgálatot, amit ők kértek saját maguk ellen. Közéjük tartozik Pál Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője, aki elmondta: kaptam értesítést, és állok az adóvizsgálat elébe.
 
A kormányszóvivő a fentiek tükrében tagadta azt is, hogy a miniszterelnök politikai célokra használna fel állami hatóságokat a vele nem rokonszervező emberek és politikai vetélytársai elcsendesítése vagy megfenyegetése érdekében. A Fidesz szerint azonban az élet erre rácáfolt, amit egyértelműen bizonyítanak  azok az adóhivataltól érkezett októberi keltezésű megbízó levelek (ebben értesítik az adózót a vagyonosodási vizsgálatról), melyek sorszámai egymás után következnek. Ezt a hírt az APEH sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, mivel köztudottan adótitoknak számít, hogy ki ellen folyik vizsgálat, erről legfeljebb maga az adózó tájékoztathatja a nyilvánosságot.
 
A sorszámozás önmagában kevés bizonyíték a Fidesz feltételezésének igazolására. A Fidesz idáig azonban nem rukkolt elő más bizonyítékkal, ami igazolná, hogy valóban a miniszterelnök keze lenne az Orbán Viktor ellen indított APEH-vizsgálatban. Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője, az APEH volt elnökhelyettese szerint ez ugyanúgy lehet a véletlen műve, mint ahogyan utalhat politikai szándékra is. Annyi bizonyos, hogy az Adózás rendjéről szóló törvény (Art) értelmében a pénzügyminiszter utasíthatja, illetve az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke felkérheti az adóhivatalt vagyonosodási vizsgálat lefolytatására - hívja fel a figyelmet Vámosi. E paragrafus érdekessége, hogy míg az ÁSZ -elnök hatáskörét csak meghatározott esetekre terjeszti ki, addig a pénzügyminiszterét (a törvényben adópolitikáért felős miniszter) nem korlátozza. Sőt azt is megengedi, hogy egy ismételt felülvizsgálati kérelemnél törölje vagy módosítsa a vagyonosodási vizsgálat során született APEH-határozatot - jogszabálysértés esetén.

A cikk folytatásához kattintson ide!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kondipark adóvonzata

Nagy Norbert

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink