hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Általános vitára alkalmasak az adótörvény javaslatok

  • MTI

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága az egyes adótörvényekre illetve az általános forgalmi adóra vonatkozó törvénymódosítási javaslatokat keddi ülésén. A kormánypárti képviselők támogatták az általános vitára való alkalmasságot, az ellenzékiek nem.

A bizottság a két törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról összevontan tartotta a vitát. Az ellenzéki képviselők elsősorban azt kifogásolták, hogy a kormány korábbi, az adórendszer egyszerűsítésére, a teher csökkentésére vonatkozó ígéreteiből megint nem valósul meg semmi, sőt a gazdálkodók, az állampolgárok még nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen nyilván többet kell elvonni az ideihez képest 16,7 százalékkal magasabb költségvetési bevétel teljesítése érdekében.

Ezek az adójavaslatok nem a foglalkoztatást, a gyermekvállalást segítik, a gazdaság visszafogására szolgálnak, így még a 2 százalékos GDP-javulás sem jön össze - vélte Mádi László, a Fidesz frakcióhoz tartozó képviselő, illetve Domokos László bizottsági alelnök, aki az elnök távollétében elnökölt az ülésen.

Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium államtitkára nem tudta megerősíteni, de cáfolni sem az ellenzéki képviselők által hangoztatott 16,7 százalékos adóbevétel többletet, mivel - mondta - ilyen adat nincs az általuk kidolgozott előterjesztésekben. Viszont megígérte, hogy pontos kimutatást küldenek a bizottságnak arról, hogy az egyes adóféleségekből származó jövő évi tervezett bevételek miként viszonyulnak az idei várható adatokhoz.

Azt viszont határozottan kijelentette az államtitkár, hogy a jövő évi adótörvényeknek nem a bevételnövelés a célja, az szjá-nál például a jóváírás módosítása 30 milliárd forinttal könnyíti bizonyos jövedelmi sávokban az adózók helyzetét, a társasági adónál, és az áfánál is a befizetési kötelezettségek csökkenéséről van szó. Más kérdés, hogy a feketegazdaság egyre hatékonyabb korlátozásával a korábbiaknál sokkal többen fizetnek adót, járulékot, ez pedig az összbevételeket növelni fogja.

A múlt év őszétől bizonyítani kell, hogy a munkavállalóknak valóban a minimálbér kétszeresénél kevesebbet fizetnek, illetve ezek szerint fizetik az adókat és a járulékokat. Ennek eredményeként egy hónap alatt 110 ezer munkavállalónál lett egyszer csak legalább a minimálbér kétszerese a fizetés, az ehhez igazodó közteherviseléssel együtt – jegyezte meg az államtitkár.

Karácsony Imréné felhívta a figyelmet arra, hogy az adócentralizáció egyértelműen csökken a benyújtott adójavaslatok alapján. Ennek aránya a GDP-hez viszonyítva az idén 38,6 százalék, jövőre viszont 37,8 százalék lesz.

Molnár Albert (MSZP) ehhez hozzátette: 2000-ben még 39,2 százalék volt az adócentralizáció, igaz, hogy ezután 36,5 százalékra csökkent, majd magasabb lett, de most ismét csökken.

A vitában az ellenzéki képviselők közül többen is a polgári szerződésekkel ellentétesnek nevezték azt a javaslatot, hogy közbeszerzéseknél a fővállalkozó bizonyos összeghatár felett nem fizetheti ki a teljes vállalkozási összeget alvállalkozójának, ha annak adótartozása van. Ez a szabály a tervek szerint a jövő év március elsejétől lenne hatályos, de már január elsejétől be lehetne szerezni az adóhatóságtól elektronikus úton a kifizetésekhez szükséges az adóigazolást.

Ugyancsak több képviselő foglalkozott kormánypárti és ellenzéki részről egyaránt a telkek beépítési mértékére vonatkozó szigorítással. Elmondták: irreális elvárás, hogy csak a beépíthetőség 50 százalékának beépítése esetén járjon az illetékmentesség. Már a 20 százalékos beépítési kötelezettség is 72 négyzetméteres ingatlant jelent a legkisebb beépíthető telekméret esetén, ez pedig már csaknem az országos átlag. A kormánypárti képviselők a szigorítás szükségességét nem vitatták, de a mértéket igen. 

Katona Béla (MSZP) arra figyelmeztette ellenzéki képviselőtársait, hogy ne követeljenek olyasmit a tárgyalt törvényjavaslatoktól, ami azoknak nem célja. A jövő évi adómódosítások célja a kisebb egyszerűsítés, adminisztrációcsökkentés, a jelentősebb adóváltozásokat 2009-re vonatkozóan dolgozza ki a kormány. A jelenlegi előterjesztések ezeket a célokat teljesítik, ezért általános vitára alkalmasak - hangsúlyozta a kormánypárti képviselő.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Innovációs járulék kétéves szabály

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivaalap

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink