hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kormányszóvivő: módosulnak a jövedéki bírságok

  • MTI

A kormány döntése értelmében módosulnak a jövedéki bírságok és az ezzel a területtel kapcsolatos egyes szabályozások - ismertette a kormány előző napi döntését csütörtökön Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A kormányszóvivői tájékoztatót a fővárosi hulladékhasznosító üzemben tartották, ahol a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai a hét folyamán 150 ezer karton, azaz 30 millió szál lefoglalt cigarettát semmisítenek meg.

Daróczi Dávid elmondta, hogy a kormánydöntés értelmében kiegészítik és egységesítik a jövedéki tevékenységet folytatók vevőnyilvántartását. A döntés célja egy olyan adatbázis létrehozása, amely jobban nyomon követhetővé és ellenőrizhetővé teszi a jövedéki termékek útját, forgalmát.

A kabinet a jövedéki bírságok és az eljárás szigorításáról is döntött. A bírság minimuma jogi személyeknél 100 ezer forintról 150 ezerre, a természetes személyek esetében pedig 20 ezer forintról 30 ezer forintra nő. Szintén változás, hogy a természetes személyek esetében a jövedéki bírság mértéke a jövőben nem függ a kereskedelmi mennyiség feletti és alatti differenciálástól, hanem egységesen a bírsági alap kétszerese lesz.

Szélesebb körben nyílik lehetőség a helyszíni bírságolásra, ugyanis a vámhatóság az eddigi 10 ezer forintos értékhatár helyett már 20 ezer forint elkövetési értékig alkalmazhatja ezt a gyorsított eljárást. Változnak az üzletbezárási szabályok is: azon üzletek, amelyek ismételten csempészett, vagy hamis árut forgalmaznak, a korábbi szabályokkal ellentétben a kereskedelmi mennyiség alatt bezárhatóak lesznek.

A kormány arról is döntött, hogy az illegális cigaretta küldemények kiszűrése érdekében ellenőrizhetővé válnak a postai úton feladott csomagok. Mint a szóvivő elmondta, a feketegazdaság elleni küzdelem a legjobb eszköz az adók csökkentésére. A gazdaság kifehérítéséből származó többletbevételt 2009-től egyebek között az oktatásra lehet majd fordítani.

Daróczi Dávid a nagyságrendekről szólva azt mondta, a 3700 milliárd forintra becsült zónának akkora az adóbevétele, hogy ha teljesen vissza lehetne szorítani a feketegazdaságot, akkor meg lehetne szüntetni a személyi jövedelemadót, illetve felére lehetne csökkenteni az általános forgalmi adót. Az MTI kérdésére a tájékoztató után a kormányszóvivő elmondta, hogy a csomagot pénteken nyújtják be a parlamentnek, november 12-én várható a zárószavazás és január 1-jétől lépnek hatályba a módosítások.

2005 és 2007 között több mint 310 milliárd forintnyi jövedéki bírságot szabott ki jogerősen a VPOP. Az elmúlt egy hónapban, a zéró tolerancia elv meghirdetése óta pedig közel 53 millió forintnyi bírságot szabtak ki a pénzügyőrök.

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy rendszeresen megsemmisítik a csempészett cigarettát a szemétégetőkben. Az év első kilenc hónapjában összesen 630 ezer karton cigarettát foglaltak le, elsősorban a keleti határszakaszon, illetve belterületi ellenőrzések során, például a piacokon, raktárakban.

A VPOP szóvivője ismertette, hogy a csempészett cigaretta felfedezése esetén nemcsak az árut, hanem a szállító járművet is lefoglalják, mindaddig, amíg a jövedéki bírságot ki nem fizették. Ha erre nem kerül sor, a gépkocsit árverésen értékesíthetik. Sipos Jenő kiemelte, hogy a cigaretta-csempészés kapcsán egyre jobban tetten érthető a szervezett bűnözés és "durvulnak" az elkövetők. Volt, hogy bántalmaztak pénzügyőröket, sőt "üldözéses versenyre" is sor került már.

Sipos Jenő bemutatott egy cigarettás kartont, amelyről csak a felbontás után derült ki, hogy nem eredeti, és csak kartonpapírok voltak benne. Mint elhangzott, találtak olyan cigarettát is, amely szennyezett, egészségre veszélyes volt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Könyvvizsgáló megválasztása 2.

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Közterület-használat könyvelése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink