hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mitől vállalkozásbarát az olasz adórendszer?

  • adozona.hu

Az olasz és a magyar adórendszer között sok hasonlóság van. Cikkünkből megtudhatja, miként és milyen költségekkel alapíthat céget, milyen adónemekkel kell számolni a déli országban, és miért nevezik vállalkozásbarátnak az olasz adórendszert.


Az olasz társasági jogban sokféle társasági formával találkozhatunk, általában analóg a társasági formák rendszere a nálunk ismertekkel. A felelősségvállalás mértéke szerint szokás elkülöníteni személyegyesítő társaságokat, és tőkeegyesítő társaságokat. A személyegyesítő társaságokban korlátlan és egyetemleges a felelősség. Ide tartozik az egyszerű társaság, a közkereseti társaság és a betéti társaság. A tőkeegyesítő társaság tagjai általában csak vagyoni betétük erejéig felelnek, hasonlóan a magyar társasági joghoz. A tőkeegyesítő társaságok körében ismerjük a részvénytársaságot és a betéti részvénytársaságot. 

Személyegyesítő társaság
 
Tőkeegyesítő társaság
 
 
Egyszerű társaság
 
Közkereseti társaság
Betéti
társaság
Részvény-társaság
Betéti részvény-társaság
Korlátolt felelősségű társaság


A részvénytársaság esetében a tulajdont az ún. részvényjegyek, korlátolt felelősségű társaságoknál ugyanezt az üzletrészek testesítik meg. Részvénytársaságot minimum 120 000 euró alaptőkével, nyilvános vagy zárt alapítással lehet létrehozni. A társaság létrejöhet szimultán alapítással, amikor egy aktus keretében az alapító(k) elfogadják a létesítő okiratot, és a teljes alaptőkét lejegyzik. A másik alapítási mód a nyilvános jegyzés. Az alapításkor egyidejűleg el kell készíteni a vállalkozás működésének részletkérdéseit tartalmazó ún. statútumot is.

A betéti részvénytársaságok ettől abban különböznek, hogy a vállalkozás tagjai között szerepelnek olyan részvényesek, akik korlátlan és egyetemleges felelősséggel tartoznak a vállalkozás tartozásaiért. Ez a társasági forma lényegében elegyíti a részvénytársasági formát a betéti társasági felelősségi viszonyokkal. A korlátlanul felelős tagokat főszabály szerint megilleti az igazgatói funkció. Különleges megszűnési szabály: amennyiben az összes igazgatói tag státusza megszűnik, a vállalkozásnak 180 napja van, hogy ezt az állapotot megszűntesse, ezt követően a társaság - a törvény erejénél fogva - megszűnik.

A korlátlan felelősségű társaság ugyancsak az alapító okirat elkészítésével, és cégbírósági bejegyzéssel jön létre. A magyar szabályokhoz hasonlóan, a társaság tagjai csak vagyoni hozzájárulásuk erejéig felelnek a vállalkozás tartozásaiért. A korlátlan felelősségű társaság minimális alaptőkéje 10 000 euró. Az alaptőkét lehet szolgáltatni pénzbeli betétként, nem pénzbeli betétként, de – a magyar szabályozástól eltérően – akár munkavégzés formájában is.


[[ Oldaltörés: Adójog és vállalkozóbarát környezet ]]
Az olasz adórendszerben háromféle elvonást különböztethetünk meg. A kötelezettség lehet adó, járulék, és hozzájárulás.
Ezen belül az adófajták az alábbiak:
- hozzáadott érték adó
- társaságok jövedelemadója
- természetes személyek jövedelemadója
- szolgáltatásokat terhelő adó
- fogyasztási adó

Hozzáadott érték adó
A hozzáadott érték adó a vagyontárgyak és a szolgáltatások forgalmához kapcsolódik. Az ehhez kapcsolódó hozzáadott értéket terheli csak az adókötelezettség. Az adófizetési kötelezettség tárgyi feltételét jelenti, hogy ellenérték fejében ingó- és ingatlanátruházásra, illetve szolgáltatásnyújtásra kerüljön sor. Alanyi feltétel, hogy ez a tevékenység vállalkozás, vagy önálló művészeti, szakmai tevékenység keretében történjen. A területi elv alapján, csak az ország határain belül kötött ügylet adóköteles.

Olaszországban főszabály szerint minden adóköteles bevételről számlát kell adni. Ez alól csak egy meghatározott adózói kör, a kiskereskedők jelentenek kivételt, nekik nem kell számlát adni, ha a vásárló nem kéri, de ekkor egyéb adóügyi bizonylatot kell kibocsátani, és az adót ez alapján kell elszámolni.

Az általános adókulcs 20%. Ezen túlmenően két kedvezményes adókulcs van, 10% a széles körben igényelt termékekre és szolgáltatásokra, illetve 4% az elsődleges igényt kielégítőkre.

A bevallási gyakoriság általánosan havi, a kisebb adófizetőknek van lehetőségük ritkábban, negyedévente bevallást tenniük.


A társaságok jövedelemadója
A társasági adó alanyai a külföldi társaságok, valamint a honos tőkeegyesítő társaságok, így minden külföldi társaság, és az olasz korlátolt felelősségű társaság, a részvénytársaság és a betéti részvénytársaság. A társasági adó mértéke Olaszországban 33%.

Az adóbevallást mindig a tárgyévet követő év októberéig kell benyújtani. Ezzel együtt kell teljesíteni a fennmaradó adókötelezettséget is. Ezen túlmenően évente két részletben adóelőleget is kell fizetni, mely a bázisévi társasági adó 99%-ának felel meg.

Bár a társasági adókulcs magasabb, az osztalék azonban főszabály szerint ki van véve az adókötelezettség alól. A természetes személynek fizetett osztalék nem adóköteles (annak 95%-áig).


Természetes személyek jövedelemadója
A jövedelemadó a természetes személyeket sújtja. A jövedelem adóztatásánál a magyarországihoz hasonló a szabályozással találkozhatunk: a rezidensek (az ország állampolgárai és a hivatalos tartózkodási engedéllyel bírók) teljes jövedelme adóztatás alá esik, függetlenül attól, hogy helyileg az hol keletkezett. A nem rezidensek ezzel szemben csak az országon belül keletkezett jövedelmeik után tartoznak adókötelezettséggel.

Az adó sávosan progresszíven sújtja az adóalanyokat, viszont hazánkhoz hasonlóan igénybe lehet venni adó- és adóalap kedvezményeket. A kedvezmények tekintetében két csoportot lehet elkülöníteni. Az egyiket a jövedelem keletkezésének jogviszonya alapján kapják az adózók, ezáltal differenciálva a munkavállalói és a vállalkozói jövedelmet. Ez lényegében megfelel a magyar alkalmazotti kedvezmény rendszerének, viszont ez az olasz adórendszerben finomabban differenciált: eltérő kedvezmény jár az alkalmazotti jövedelem, az egyéb önálló tevékenység jövedelme illetve a vállalkozói jövedelem után.

A kedvezmények másik csoportját a családi adókedvezmények jelentik. Ennek keretében meghatározott levonások járnak az eltartottak után, preferálva például az otthon maradó házastársat, illetve segítve a fogyatékos gyermeket nevelőket.

Ezzel kialakul a jövedelemadó alapja, amelyre ezek után a magyarhoz hasonló, sávosan progresszív adótábla szerint kell megállapítani az adót. Az így kiszámolt összegből azonban további korrekciós tényezőt kell levonni, amely ugyancsak jövedelemsávonként meghatározott.

Ezek után kell figyelembe venni az adókedvezményeket. (Adókedvezményt jelent az időszak folyamán fizetett orvosi ellátás költsége, az oktatás költsége, adományok, biztosítási díjak, a temetési költségek, stb.)

Az olasz adórendszer szabályozása több választási lehetőséget ad az adóalanyoknak, világos célként jelentkezik a vállalkozásbarát környezet.

Polyák Imre
NYME-KTK Pénzügyi és Számviteli Intézet

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakcím nélküli lakos bejelentése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Jogos-e a szervízdíj ilyen formája?

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Adószámos magánszemély adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink