hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Koncentrált ellenőrzés a Balatonnál

  • adozona.hu

Száz adóellenőr közreműködésével tartott nagyszabású ellenőrzés-sorozatot a hétvégén, a Balaton partján az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). Az ellenőrök a Vitorlás-akcióban minden második vállalkozónál találtak valamilyen szabálytalanságot, és mintegy 50 esetben végződött üzletbezárással az ellenőrzés. A mulasztáson érteknek, az előzetes számítások szerint, mintegy 23 millió forintnyi bírságot kell fizetniük.

Az adóhatóság tapasztalata szerint az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is sokan akarnak, ha kell csalással is, sok pénzt keresni a rövid nyári szezon alatt a Balatonon. A mobil árusoknál továbbra sem „divat” a nyugtaadás, de a piaci üzletekben is az árusok mintegy harmada „elfelejtkezik” a számlaadásról. 


A július 19-22. közötti akcióban több mint 800 ellenőrzésen a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítését, és több mint 100 ellenőrzésnél az alkalmazottak bejelentését vizsgálták. A Balaton parti akcióban a nyugta-, számlaellenőrzések felénél találtak a revizorok hiányosságokat, az ellenőrzött foglalkoztatottak mintegy harmadánál találtak szabálytalanságokat. Összességében a revizorok mintegy 23 millió forintnyi bírságot szabtak ki. A többszöri mulasztáson értek az átlagos 40-50 ezer forintos bírságnál magasabb összegekre számíthatnak – közölte az APEH. 


A mostani akció során üzleteket, piacokon és közterületeken árusítókat, kereskedelmi és vendéglátó egységeket, szolgáltatókat, szórakozóhelyeket, egyéni és társas vállalkozásokat is vizsgáltak a revizorok. A 639 üzletben tartott ellenőrzés során 193 esetben, a 177 piaci ellenőrzés közül pedig 90 esetben nem kaptak nyugtát, vagy számlát a próbavásárlást végző revizorok. Vendéglátóhelyeken 377 vizsgálatot végeztek, itt 81 esetben nem állított ki nyugtát a vendéglős. Emellett 31 bejelentés nélkül foglalkoztatottra is ráakadtak. Itt általános tapasztalat, hogy az alkalmi munkavállalói kiskönyvekben több napra visszamenőleg sincs beragasztva a bélyeg és a dokumentum nincs megfelelően kitöltve – jegyezte meg az adóhivatal a közleményében. 


A számlaadást volt aki úgy próbálta elkerülni, hogy a kiszolgálást követően az összeget beütötte a pénztárgépbe, a fiókjába beletette ugyan a pénzt, de ezt követően az összeget törölte a gépből (nem rögzítette az adómemóriába), így a bevételét nem rögzítette a pénztárgép. Volt olyan távol-keleti ruházati termékeket értékesítő árus is, aki az áruval együtt egy szalagos számológéppel kiállított „nyugtát” adott át.


Egy vendéglátóhelyen a fogyasztást követően „szabályos” nyugtát kaptak az ellenőrök, de a feltüntetett tételek ellenőrzése során kiderült, több tételt tartalmazott, mint a tényleges fogyasztás. Ilyen esetben az adóhivatal a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek jelzi a szabálytalanságot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás, iratőrzés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ügyleti kamat

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Kártérítés adózása – cég

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink