hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Júliusban jön az e-vám

  • Szabó Zsuzsanna

Júliustól a Vám- és Pénzügyőrség bevezeti az elektronikus vámot (e-vám), így a jövőben lehetőség lesz  elektronikus formában árunyilatkozatot adni és feldolgozni az import vámeljárásokban (AIS).

Az import e-vámot első időszakban csak a szabad forgalomba bocsátásokhoz kapcsolódó vámkezelésekre korlátozottan, meghatározott eljáráskódokra  terjesztik ki. Az eljárás során a nyilatkozattevő 0-24 óráig, az import áru elvámoltatását követően nyújthatja be az e-árunyilatkozatotot az illetékes fő/vámhivatalnál. A VPOP igazgatósága szerint fő/vámhivatalonként egy kijelölt helyszínre (vámhivatali kódra) lehet e-árunyilatkozatot benyújtani.

 

Eljáráskód

Megnevezés

4000000

Vám- és adójogi szempontból történő szabad forgalomba bocsátás, megelőző vámjogi rendeltetés nélkül. Általános eset.

4000C07

Vám- és adójogi szempontból történő szabad forgalomba bocsátás, megelőző vámjogi rendeltetés nélkül. Elhanyagolható értékű küldemények

4000C08

Vám- és adójogi szempontból történő szabad forgalomba bocsátás, megelőző vámjogi rendeltetés nélkül. Magánszemély által magánszemélynek küldött csomagküldemények

4000C37

Vám- és adójogi szempontból történő szabad forgalomba bocsátás, megelőző vámjogi rendeltetés nélkül. Szállításuk ideje alatt az árucikkek rakodásához és védelméhez használt segédanyagok

4071000

Vám- és adójogi szempontból történő szabad forgalomba bocsátás vámraktározást követően. Általános eset.

 Akik az elektronikus vámkezelést igénybe szeretnék venni és olyan gazdálkodó, egyéni vállalkozó vagy természetes személyek, akiknek van ügyfeleket azonosító vámkezelési számuk (VPID), csak regisztráltatniuk kell magukat. A Vám- és Pénzügyőrség új ügyfelei viszont a VPID szám kiadásakor regisztráltathatják majd magukat. Az ügyféli adatokon kívül az ügyfélnek egy aláírt „Felhasználói és Adatvédelmi Nyilatkozat”-ot is be kell adnia. Ezt a Vám- és Pénzügyőrség internetes honlapjáról lehet majd letölteni. Ezt követően az ügyfél a fővámhivataltól kapott aktivációs kódjával hozhatja létre az elsődleges és másodlagos felhasználókat az interneten elérhető Külső Kommunikációs Központ (KKK) web-es felületén.  

Ők ezáltal jogosultak lesznek e-árunyilatkozat beküldésre. A jogosultsággal rendelkező felhasználó a későbbiekben a VPOP által kiadott vámhivatali kódra a vámhatóság KKK rendszerén keresztül nyújthat be e-áru-nyilatkozatot. Az e-árunyilatkozat adás nemzeti szabályai 2007. június 5-én lépnek hatályba. A rendszert az import e-vámeljárás teljes körű (országos) bevezetése előtt a vámhatóság hat fő/vámhivatalban és hat gazdálkodó részvételével egy hónapig teszteli. Így az országos bevezetésre az előzetes tervek szerint 2007. júliusában kerülhet sor.

Forrás: http://conforg.hu/

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close