hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A társasági adóbevallásoknak a fele sem érkezett még be

  • adozona.hu

Csütörtök éjfélig lehet benyújtani a társasági adóbevallásokat. Az APEH tájékoztatása alapján úgy tűnik, nagy roham lesz az utolsó napon: a várt bevallásoknak alig fele érkezett be eddig.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatása szerint 2007. május 30-ig 145 ezer társasági adóbevallás érkezett be. A várható 340 ezer bevallásnak a jelentős része korábbi évek tapasztalatai alapján a beadási határnap körüli időpontokban érkezik be az adóhivatal szerint.

Erre az évre az APEH 504 milliárd forint nettó társasági adóval (TAO) számol, ami a tavalyi 468,7 milliárd forintos bevételhez képest 7,5 százalékos növekedést jelentene – közölte az adóhivatal az Adózóna kérdésére.

Az APEH a leggyakrabban előforduló hibák között a könyvvezetésnek megfelelő típusú társasági adóbevallás benyújtását, törtidőszak esetén a bevallási időszak helytelen kitöltését, az adóalap növelő és csökkentő tételek helytelen feltüntetését, valamint szervezeti kódok nem megfelelő jelölését említette.

Azonban a sávos adómegállapítás esetén is érdemes oldafigyelni a bevallás kitöltésénél. Az adózóknak ugyanis lehetőségük van arra, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén (például, ha nem vesznek igénybe adókedvezményt) sávosan állapítsák meg adókötelezettségüket. Vagyis, ha a pozitív adóalapjuk nem több mint 5 millió forint, akkor 10 százalék az adót kell fizetni, ha pedig ennél több, akkor csak az 5 millió forint feletti részt terheli 16 százalékos adó. A sávos adókulcs alkalmazása nem kötelező,  választását a bevallás borítólapján jeleznie kell az adózónak. Ezért célszerű külön figyelni a borítólapon lévő különadóra vonatkozó kódkocka helyes kitöltésére is, melyről részletes tájékoztatást ad a bevallási útmutatója – közölte az adóhivatal. A kódkockát azonban csak a különadó hatálya alá tartozó adózóknak kell kitölteniük. A társasági adóalanynak minősülő felsőoktatási intézmények adólevezetésére a 01. lapon speciális szabályok vonatkoznak – hívta fel a figyelmet az APEH.

Az adóhivatal rendelkezésünkre bocsátott adatai alapján úgy tűnik, az utolsó napon nagy rohamra lehet számítani, hiszen a várható bevallásoknak még a fele sem érkezett be május 30-ig.

Azok, akik a bevallásukat késve nyújták be a törvény (Art. 172. paragrafusa) szerint 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal szankcionálhatók, a bevallást hibásan benyújtó adózók pedig 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatók. Ha a késedelmesen benyújtott bevallás hibás, az adózó csak a késedelemért szankcionálható - közölte az APEH.

A társasági adóbevallások elektronikus benyújtásával kapcsolatban az adóhivatal információi szerint eddig nem merült fel probléma.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Védelmező személybiztosítás adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Biztosítási adó sávváltozás 2024

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink