hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adófizetés ingatlanértékesítés után és céges autó üzemanyag-elszámolása és a nyugdíjas jövedeleme

  • adozona.hu

Milyen adófizetési kötelezettsége van annak, aki családi házat értékesít? Elszámolhatja-e a cég az üzemanyagot céges autó után? Milyen adósávba esik a nyugdíjas egyforintos jövedelme? Az Adózóna olvasóinak kérdésére az APEH válaszolt.

Mi a teendő akkor, ha egy elkezdett családiház értékesítésből 9 millió Ft bevételem származik, és az ingatlanra vonatkozóan költségként csak a telek vételárát - 1 millió Ft tudom számlával igazolni. A házat eredetileg saját részemre kívántam építeni, így az építési anyagokról számlákat nem kértem. Mivel magam építettem, így kölségként számlával igazolni munkadíjat szintén nem tudok. Kérdésem: gyakorlatilag 8 millió Ft után kell adót fizetnem, vagy számlán kívül tudok igazolni más módon költséget egy ellenőrzés során? Az ingatlanon az építés folytatásához szükséges építőanyagot külön adásvételi szerződéssel eladtam 1 millió Ft értékben. Ez után kell-e valamilyen adót fizetnem? 

Abban az esetben, ha a félkész ingatlanba beépített anyagköltséget a magánszemély nem tudja igazolni, akkor szakértőt kérhet fel a beépített költségek értékének igazolására. A szakértő által megállapított összeg a bevételből levonható a jövedelemszámítás során. Az építőanyag értékesítése ingó értékesítésnek minősül, a bevételből a szerzéskori érték levonható. Amennyiben a szerzéskori érték nem állapítható meg, akkor a bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, mely után az adó mértéke ugyancsak 25 százalék. Ingóság értékesítése esetén nem kell megfizetni az e címen megszerzett jövedelem adójának 50 ezer forintot meg nem haladó részét. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az ingó értékesítésből származó jövedelem összegéből -éves szinten- 200 000 forint után nem kell az adót megfizetni.

A vállalkozás tagja a saját nevére tulajdonosként veszi meg a személygépkocsit, de üzembentartónak a vállalkozást tünteti fel. Elszámolhatja-e a vállalkozás a cég nevére szóló üzemanyag, illetve javítási számlákat? Esetleg, ha az üzembentartás mellé még egy használatba adási szerződést is megírnak, akkor inkább lehetőség van-e erre?

A leírtak szerinti esetben a vállalkozás magánszemély tagja a nevén szereplő (tulajdonos) gépkocsit a vállalkozás, mint üzembentartó használja. Kérdés, a költségelszámolás lehetősége.

Amennyiben a használatra átengedett gépkocsi fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos költségek, ráfordítások viseléséről a felek úgy állapodnak meg, hogy azok a vállalkozást terhelik, nincs akadálya annak, hogy a vállalkozás a nevére szóló számlák – a számviteli törvény előírásai szerinti szabályszerű bizonylatok – alapján elszámolja a felmerült költségeket.

Amennyiben továbbá a vállalkozásnál a gépkocsi „cégautóként” funkcionál, vagyis részéről vállalkozási célú (hivatalos utazásokra történő) használat valósul meg, úgy társasági adóalap-növelési kötelezettsége sem keletkezik (a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 3. számú melléklet B) fejezet 6. pontjának második fordulata értelmében ugyanis a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak minősül a cégautó használata, fenntartása és üzemeltetése révén felmerült költség, ráfordítás). 

Az szja számolásánál már a nyugdíj is számít - alapesetben a nyugdíj 0-kulcsos, azaz mentesül az szja alól. Ha viszont valaki nyugdíj mellett dolgozik, akkor éves személyi jövedelemalapjába már a nyugdíj összege is beleszámít: havi bér, plusz havi nyugdíj, megszorozva az év 12 hónapjával adja azt az alapot, amely után az szja-t kiszámolják. Ez alapján a nyugdíj adómentessége megszűnik. Idáig úgy tudtam, hogy a nyugdíj adóterhet nem viselő járandóság, azaz az adóalap összegébe ugyan beleszámít, de a rá eső adót nem kell megfizetni. Ezzel szemben a fentiek tükrében úgy tűnik, hogy a munkát végzõk esetében a nyugdíj is adózik. Ez azt jelentené, hogy ha az év során szerzek 1 Ft munkajövedelmet, akkor az egész nyugdíjam után adót kell fizetni.

 A nyugdíj összege a 2007. évtől adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a munkaviszonyból származó jövedelemmel a nyugdíj összegét össze kell vonni, de a nyugdíjra eső adó összegét a megállapított adó összegéből le kell vonni. A gyakorlatban előfordulhat, hogy a nyugdíj összege miatt a munkaviszonyos jövedelem a magasabb adósávba átcsúszik az összevonási kötelezettség miatt.

 




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink