Pozitív mellékhatások – Heti PénzPiac – 2023. 20. hét

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci- és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Ha visszaemlékszünk a 2020. év kezdetére, olyan kép él bennünk, hogy a gazdasági folyamatok szépen alakultak, nemcsak nálunk, hanem mindenütt a világon. A hirtelen berobbanó világjárvány azonban lerombolta ezt az „idill”-t: teljes leállás a gyárakban, a szolgáltatásokban, az élet minden területén. A gazdaságok motorjai alapjáraton kezdtek működni (gyakorlatilag leálltak), és az addig jól működő ellátási láncok elszakadtak, mindennapossá váltak a hiányok és torlódások. Ezek orvoslására a nagy jegybankok és a kormányok összehangolt akciókba kezdtek. Előbbiek óriási mértékű likviditásnövelést hajtottak végre – nevezzük pénznyomtatásnak –, míg utóbbiak jelentős nagyságrendben bocsátottak ki államkötvényeket. Így a kormányok nem hagyták cserben polgáraikat és cégeiket, jelentős támogatásokat nyújtva nekik. A folyamat azonban oda vezetett, hogy a megbénult mindennapi élet miatt az emberek nem tudták elkölteni a bevételeiket, ezért megtakarításai a korábban megszokottaknál nagyobb mértékben halmozódtak fel.

Miután enyhült a járvány miatti szigor, megkezdődött a leállt motorok újraindítása, az elszakadt láncok újrafűzése. Hirtelen azt tapasztalták a legtöbb ágazat képviselői, hogy soha nem látott kereslet alakult ki a termékük, szolgáltatásuk iránt. A vevők elfogadták azt, hogy várni kellett számos termékre (amire addig nem), és kisebb volt a kínálat, mint a kereslet, tehát a gyártóknak, forgalmazóknak, szolgáltatóknak árat lehetett (és kellett) emelni. Ez az ördögi kör addig tart, amíg a vásárlók (korábban felhalmozott) többletpénze el nem fogy, és visszaáll az élet normál rendje.

A vállalkozások szempontjából globálisan kiemelkedően kedvező volt a 2022. év. A cégek többsége rekordprofitot tudott felmutatni, amiben elsődlegesen a keresleti oldal ereje játszotta a legnagyobb szerepet, de a finanszírozási kondíciók is támogatóak voltak az év nagy részében (csak az utolsó negyedévben váltak jóval szorosabbá).

A 2023. év azonban már más gazdasági környezetet jelent: a megemelkedett kamatlábak jóval nehezebbé teszik a finanszírozást, és a leapadó megtakarítások a csökkenő reálbérekkel együtt visszavetik a fogyasztói keresletet.

A vállalkozások még jó ideig nagyon szép emlékként fogják felidézni magukban a 2022. évet.

Lassan enyhül a szorítás – Heti PénzPiac – 2023. 19. hét

Magyarország

A héten két fontos gazdasági adat látott napvilágot itthon: a 2023. márciusi folyó fizetési mérleg – az országba érkező devizabevételek és -kiadások – egyenlege, valamint a 2023. I. negyedévi GDP mértéke. Előbbi +0,45 milliárd forint értéket mutatott (2 éve az első pozitív havi adat), míg utóbbi a piac által várt 0,9%-os éves visszaesést produkálta (negyedéves alapon -0,2%-ot). Ezek az értékek (pontosabban alakulásuk trendje) illeszkednek szűkebb környezetünk, Európa gazdasági folyamataihoz, így valószínűleg a továbbiakban is hasonlóan fogunk mi is teljesíteni, mint a környező országok és legnagyobb gazdasági partnerünk, Németország.

A forint a hét közepéig még erősödni tudott, már 368 közelében is járt az euróval szembeni árfolyam. Aztán csütörtökön gyors lendülettel 377-ig gyengült, valószínűleg a régóta várt kamatcsökkentési ciklus kezdetét kezdi beárazni a piac. Egyre több tényező alakul ugyanis annak megfelelően, amit az MNB a monetáris lazítás feltételeként kommunikál. Mindenesetre jó lenne minél hamarabb lefaragni a kamatokon, mert az extrém magas finanszírozási költségek sokba kerülnek mindenkinek, és lassítják a gazdaság normalizálódását.

Az állampapírpiacon is látszik már ez a várakozás, a hozamcsökkenés megindult, azonban inkább az éven belüli futamidőket érintette (miközben a fejlett piacokon emelkedő trend volt megfigyelhető).

Eurózóna – Európai Unió

Az Európai Bizottság a héten frissítette gazdasági előrejelzését: az eurózóna GDP növekedése 1,1 százalékos lehet idén, míg az infláció átlagosan 5,8 százalék, jövőre pedig +1,6 százalék és +2,8 százalék várható. A konjunktúra mutató esetében inkább optimistának mondhatók ezek a várakozások, míg a fogyasztói áremelkedést remélhetőleg túlbecsülik. A rövid távú visszatekintő ipari adatok nem sok jót sugallanak, míg a gazdasági hangulatindexek alapján a vállalkozások a közeljövőt látják borúsnak.

Az inflációs nyomás azonban folyamatosan érezhető, főként a munkaerőpiac feszítettsége aggasztja a jegybankárokat. A héten ismét elhangzott egy nyilatkozat a további erőteljes kamatemelés(ek) szükségességével kapcsolatban, amit egyelőre a piac figyelmen kívül hagyott.

Olyannyira, hogy az euró nem tudott visszaerősödni az amerikai dollárral szemben, sőt, két hónapos mélypontra süllyedt (1,08 alá).

USA

A kétarcúság jellemzi továbbra is az amerikai gazdaságot, sokszor még egy gazdasági szektoron belül is ellentétes folyamatok rajzolódnak ki (pl. ingatlan- és lakáspiac). A munkaerőpiac azonban csak a szokásos feszítettséget mutatja, miközben a fogyasztói bizalmi indexek gyenge jövőbeni vásárlási hajlandóságra utalnak. A befektetők hosszú távú inflációs várakozásai azonban növekedésnek indultak, aminek hatására a hosszú kötvények hozama is több hónapos csúcsra emelkedett. Az újabb és újabb FED kommentárok végre elkezdték kifejteni hatásukat: egyre komolyabban veszi a piac a már régóta hangoztatott, tartósan magasan maradó kamatokat.

A tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a 2023. május 18-án irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB – olvasható a Global Tax-Office Kft. tájékoztatójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs