hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hirtelen beborult az ég – Heti PénzPiac – 2023. 11. hét

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

A sokáig túl alacsonyan tartott kamatok ára

Az elmúlt több mint egy évben mindent tematizált az infláció elleni globális küzdelem, ami a jegybankok részéről rég nem látott szigorítási lépések sorozatát jelentette. A kamatok számos országban több évtizedes magasságokba ugrottak, csakúgy, mint az állampapírok hozamszintje. A gyorsan nagy mértékben emelkedő piaci hozamok átmenetileg leértékelték a kötvényportfóliókat, ami nem jelentene problémát akkor, ha a tulajdonosok az értékpapírokat lejáratig megtartanák.

Azonban az előbb felvázolt helyzetben – akár kényszerből – történő értékesítés az átmeneti értékvesztés véglegesítését jelenti. Ez viszont már probléma. Főként, ha pénzintézet szenvedi azt el. Így történt a múlt hét végén két közepes méretű USA-beli bankkal (egyikük, a Silicon Valley Bank az Amerikai Egyesült Államok 16. legnagyobb mérlegfőösszegű bankja), hogy egy normál helyzetben áthidalható nehézség végzetesnek bizonyult, ugyanis a betéteseket csak így tudták kifizetni, ez viszont a tőkehelyzetüket is megrendítette. A pénzügyi piac felett őrködő szervek (köztük a FED) gyors beavatkozásának köszönhetően – több, a piacot stabilizáló lépést is bejelentettek – a bankcsődök elszigeteltek maradtak, de a tény, hogy ezek be tudtak következni, teljesen felforgatta a piaci szereplők eddigi várakozásait.

Ezt már csak tetézte az európai bankok „fekete báránya”, a Credit Suisse Group (Svájc második legnagyobb befektetési bankja) körüli bonyodalom: a legnagyobb tulajdonosa nem tudott többletfinanszírozást nyújtani neki, amikor kellett volna. A svájci jegybank azonban hathatós pénzügyi támaszt biztosított a lassan 16 éve egyre csak leértékelődő pénzintézetnek (a részvény árfolyama a 2007 áprilisi csúcs óta 98 százalékkal került lejjebb, jelenleg is történelmi mélypont közelében van), de a gondokat ezzel nem oldották meg, a csőd rémét viszont sikerült elhessegetni.

Ilyen helyzetben a piac már másként látja a jövőt, az infláció problémája sem tűnik olyan súlyosnak. A reakciók alapján azt gondolják a befektetők és az elemzők, hogy a jegybankok inkább a pénzügyi rendszer bizonytalanságaira fognak koncentrálni, vagyis a kamatemelések nem fognak olyan magasra érni, mint ahogyan azt még a múlt héten árazták a piacok. Sőt! Már olyan várakozások is megjelentek, hogy néhány hónapon belül a jelenleginél is alacsonyabb kamatokkal fogunk találkozni.

Gyorsabban, magasabbra, erősebben! – Heti PénzPiac – 2023. 10. hét

Lássuk, milyen folyamatok zajlottak az általunk figyelt piacokon!

Magyarország

Itthon nem kaptunk érdemi gazdasági adatokat a héten, de a nemzetközi impulzusok jelentős mozgásokat váltottak ki a magyar befektetési eszközök árában.

A forint rég nem látott ütemben gyengült: két hete még a 373-as szint alá is benézett az euróval szemben, a napokban viszont már 401 felett is megfordult. A hirtelen jött leértékelődés a globális kockázatkerülés előtérbe kerülésével érkezett: a forintot az elmúlt hónapokban erősítő, alapvetően a kamatkülönbözetet kihasználó befektetők jobbnak látták az eddigi eredményüket zsebre tenni, és a forint pozícióikat lezárni.

Ehhez képest az magyar állampapírpiacon kiegyensúlyozott kereskedés folyt: minimálisan ugyan, de még csökkentek is a hozamok (igaz, ez a tény annak fényében már nem is olyan biztató, hogy mindeközben a fejlett piacokon beszakadtak a kötvényhozamok).

 

 

Eurózóna – Európai Unió

A hét híre az eurózónában az EKB kamatemelése volt: a fent részletezett globális bizonytalanság sem tudta eltántorítani az európai jegybankot kitűzött céljától, és a csütörtöki döntése a további szigorítás volt, így az EUR alapkamat szintje 3,5 százalék lett.

Az európai monetáris hatóság szerint az általuk felügyelt bankrendszer egészségesen tőkésített, stabil, és megfelelő likviditással rendelkezik. Így a prioritás továbbra is az árszínvonal növekedés visszafogása, ami a jelenleginél is magasabb kamatszintet feltételez (tehát további kamatemelések vannak betervezve, ahogyan eddig is).

Mindezek fényében érdekes, hogy az európai kötvénypiaci hozamszintek egy hét alatt átlagban 0,5 százalékponttal ereszkedtek lejjebb, melyek így már nem áraznak újabb kamatemelést (legalábbis jelenleg). Némi ellentmondás látszik a befektetők várakozása és az EKB kommunikációja között.

 

 

USA

A múlt heti munkaerőpiaci adatok alapján még jelentősen tovább növekvő kamatszint volt a várakozás, aztán a bankrendszer megingásától való félelem teljesen átformálta a piaci szereplők jövőképét. A szigorítás helyett már inkább lazítást vizionálnak a befektetők, és ez leginkább a rövid kötvényhozamokon látszik: az egy héttel korábbihoz képest közel 1 százalékponttal lettek alacsonyabbak (bár inkább a megfelelő kifejezés a „csapkodás" lenne, hisz régen láttunk napon belül 0,5 százalékpontos mozgásokat, akár mindkét irányba).

Mindenesetre a keddi inflációs adat a vártnak megfelelően további csökkenést mutatott, bár még mindig 6 százalék, ami a FED ingerküszöbe feletti érték. Így érdeklődve várjuk a 2023. március 22-ei döntést, melyiket ítéli fontosabbnak a jegybank: a pénzügyi rendszer bizonytalanságát vagy az árstabilitás elérését (előbbi esetben valóban leáll a kamatemelési sorozat, ahogy azt a piac jelenleg árazza).

Az EUR/USD keresztárfolyam az elmúlt egy hétben is az 1,06-os szint körül mozgott, csak a korábbihoz képest nagyobb kilengéseket produkált.

A következő hetekben eldől, hogy a világ jegybankjai továbbra is a fájdalmas infláció letörésére tudnak-e koncentrálni minden erejükkel, vagy keletkeztek-e befoltozandó lyukak a pénzügyi rendszerben másutt is.

A tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a 2023. március 16-án irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB – olvasható a Global Tax-Office Kft. tájékoztatójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink