Kódolt minőség – Heti PénzPiac – 2023. 36. hét

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Időről időre megjelenik a híradásokban, hogy egy-egy hitelminősítő vizsgálta a magyar adósbesorolást. Legutóbb 2023. szeptember 1-jén, az esti pénzpiaci zárás után a Moody’s tette közzé legfrissebb elemzését a hazai gazdasági helyzetről és a jövőbeli várakozásukról. E szerint a magyar állam által garantált befektetési eszközök (államkötvények) továbbra is a befektetésre ajánlott kategóriában szerepelnek, és a kilátásokat is stabilnak ítélték meg a vizsgálódó szakemberek.

A kötvényekbe fektetők, hitelezők leghőbb vágya, hogy legyen egy varázsgömbjük. Természetes az az elvárás, hogy a kölcsönadott pénzt (nemcsak a hitelnyújtás, hanem a kötvényvásárlás is ezt jelenti) szeretnék visszakapni az előre meghatározott időpontban (lejáratkor), és addig a megállapodás szerinti kamatok is rendben érkezzenek meg a bankszámlájukra.

Ez a legnagyobb valószínűséggel akkor történik meg így, ha körültekintően választják meg az adóst (akinek hiteleznek vagy akinek a kötvényét megveszik). Ebben nyújtanak segítséget a hitelminősítők.

A világon számos ilyen intézmény működik, a három legnagyobb, a piacvezetők az USA-ban székelnek. A fent említett Moody’s mellett a Standard & Poor’s Ratings Services, valamint a Fitch Ratings. Azok a vállalati vagy állami kötvénykibocsátók, akik külföldi befektetők tőkéjét is szeretnék magukhoz vonzani, gyakorlatilag mindhárom céggel kapcsolatban kell, hogy álljanak.

A hitelminősítés tulajdonképpen egy átfogó elemzés az adott ország gazdaságáról, vagy a finanszírozást kereső vállalkozásról. Az elkészült dokumentum igen hosszú, melyet rendszeres időközönként – általában 4–6 havonta – felülvizsgálnak, azaz frissítenek. Az eredményt egy minősítő kódban jelenítik meg, ami betűkből (A, B, C, D, S), számokból (1, 2, 3), és bizonyos speciális karakterek (+, -, /) kombinációjából állhat. Nagyjából 20 kockázati szintet különböztetnek meg: a legkiválóbb adósok AAA osztályzatától a csődben lévő D vagy C osztályzatig (egymástól némileg eltérő metódusokat használnak a minősítők).

Az adott hitelkockázati minősítés az éppen vizsgált helyzetet tükrözi, és e mellé tesznek még egy, a jövőbeli kilátásokat jellemző kitételt, a fenti példánk alapján a „stabil”-t (a javuló várakozásokat „pozitív”, míg a romlókat „negatív” jelöléssel kísérik).

A hitel- vagy adóskockázati besorolásnak abból a szempontból van jelentősége, hogy milyen befektetői kört érhet el, szólíthat meg a kibocsátó. Értelemszerűen minél jobb osztályzatot kapott, annál szélesebb befektetői réteg vásárolhatja a kötvényét, így a nagyobb kereslet miatt alacsonyabb kamatot kell fizetnie. Ezért keresi minden kibocsátó az adóselemzők kegyeit, mert az ő kedvező véleményük sok pénz megtakarítását is jelentheti az olcsóbb finanszírozáson keresztül.

A hitelminősítők osztályzati táblái kissé eltérnek egymáséitól, de egyvalami azonos bennük: a „vörös vonal”. Ez választja el a „Befektetésre ajánlott” (az AAA-tól a BBB-ig) és a „Spekulatív" kategóriákat (BB-től a D-ig). Azoknál az adósoknál, akik a gyenge minősítésűek közé tartoznak, magas a csőd a kockázata, így nekik jóval többe kerül a finanszírozás, mint a befektetési kategóriába tartozóknak.

Az intézményi befektetőknek (bankok, biztosítók, nyugdíjpénztárak, befektetési alapok) törvényi- és/vagy működési előírások szabják meg, hogy milyen szintű kockázatot vállalhatnak. Ez pedig azt jelenti, hogy csak a befektetésre ajánlott szintű kötvényeket vásárolhatják meg és tarthatják a portfóliójukban. A spekulatív szintűeket nem vehetik, illetve, ha egy korábban megbízható kibocsátót időközben minősítenek le a „vörös vonal” alá, akkor az ő kötvényeit el kell adniuk - akár veszteségesen is.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a kötvénykibocsátókról nem csak a hitelminősítők mondanak ítéletet. A már piacon forgó értékpapírok árazásával a piaci szereplők gyakorlatilag folyamatosan minősítik az adóst, így egy-egy esedékes adóskockázati felülvizsgálatnak már nem szabadna meglepő eredményt hoznia.

A félve várt fordulat – Heti PénzPiac – 2023. 35. hét

Magyarország

A héten több esemény is jelentősen befolyásolta a forint árfolyamát. A fentiekben már említett hitelminősítői értékelés – mellyel továbbra is a befektetésre ajánlott kategóriában maradtunk stabil kilátással – mellett egy jelentős nagyságú, nemzetközi befektetőknek szánt magyar államkötvény-kibocsátásról kaptunk hírt.

A váratlan többlet forrásbevonást indokolhatta a központi költségvetés nem túl kedvező állapota, de valószínűbb, hogy egy újabb nagy értékű állami cégvásárlás áll a háttérben.

Míg a hét elején némi megnyugvás jellemezte a forint piacát, addig a hét második felére már inkább volatilitással fűszerezett gyengülést láthattunk. Az előző heti 380 környéki szintekről 390 fölé is felugrott az euróval szembeni árfolyam.

Az ipari termelési adatok éves szinten 2,5 százalékos visszaesést mutattak júliusban, de a havi változás már 2,9 százalékos javulás volt.

A kiskereskedelmi forgalom júliusban is lejtőn volt: az éves csökkenés mértéke 7,6 százalékot, míg a havi mutató mínusz 0,2 százalékot tett ki.

Az infláció viszont rendíthetetlenül tovább javult: újabb 1,2 százalékos mérséklődés után már 16,4 százalék volt az augusztusi érték. A következő hónapokra is a kedvező tendencia folytatódása várható, az év végi egy számjegyű fogyasztói árindex egyelőre nincs veszélyben.

Az állampapírok piacán kevéssé volt érzékelhető a forintpiaci bizonytalanság, csak a hosszú lejáratokon volt némi hozamemelkedés.

Európai Unió – Eurózóna

Az euróövezetből sorra jöttek a héten a gyengülő konjunktúrára utaló adatok.

A kiskereskedelmi forgalom csökkenése júliusban Németországban volt a legnagyobb, míg az ipari termelési adatok is visszaesést mutattak.

A termelői árindex júliusban mínusz 7,6 százalékot jelzett az eurózónában, ez a legnagyobb visszaesés a 2008-as válság óta.

A német gyáripari megrendelések júliusban 11,7 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy hónappal korábban.

A befektetői hangulatindex jelentősen csökkent augusztusban, csakúgy, mint a szeptemberi kompozit gazdasági aktivitási várakozás, amiben már a szolgáltatási alindex is romlást mutatott.

A kamatokkal kapcsolatos piaci várakozásokat összezavarták ezek a kedvezőtlen adatok, így az euró háromhavi mélypontra, 1,07-re esett a dollárral szemben.

USA

Az amerikai gazdaságból továbbra is vegyes jelzések érkeztek.

A feldolgozóiparból pozitív adatok jöttek, a szolgáltatóipari ágazatok felől viszont inkább csak az árnyomás növekedésére utaló jeleket kaptunk. A gyáripari megrendelések azonban visszaestek a legfrissebb számok alapján.

A munkaerőpiac továbbra is feszes, de az látszik, hogy az utóbbi időben mind az elbocsátások, mind az új felvételek terén nagyon alacsony volt a vállalkozások aktivitása.

A Fed legutóbbi gazdasági értékelése alapján a közeljövőbeli kilátások enyhén kedvezőek, azonban a legfrissebb adatok miatt nőtt az esélye a szeptember 20-ai újabb kamatemelésnek.

A héten a hosszú hozamok ismét észak felé indultak. Ez a trend vélhetően folytatódni is fog, mivel a költségvetési forrásbevonási éhséget tetézik még nagy volumenű magáncég kötvénykibocsátások is.

A tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a 2023. szeptember 7-én irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB – olvasható a Global Tax-Office Kft. tájékoztatójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5