hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MEKH: az október 1-jével kezdődő új gázév rendszerhasználati díjakat érintő árváltozásáról

  • adozona.hu

Az október 1-jével kezdődő új gázév rendszerhasználati díjakat érintő árváltozása továbbra sem növeli az átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások energiaköltségeit – tette közzé honlapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A rezsivédett kategóriába tartozó átlagfogyasztók 63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év fogyasztásig október 1-je után is rezsicsökkentett áron juthatnak földgázhoz.

Az új gázév október 1-jével életbe lépő – rendszerhasználati díjakkal kapcsolatos – árváltozása, azokat érinti, akik a megadott átlagfogyasztás (63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év) felett is fogyasztanak földgázt. Ezek a felhasználók az átlagfogyasztás mértékéig továbbra is rezsicsökkentett áron kapnak földgázt, a határértéken felül elfogyasztott gázért pedig úgynevezett versenypiaci költségeket tükröző árat kell fizetniük.

A rendszerhasználati díj változása miatt a fogyasztók által fizetendő versenypiaci költségeket tükröző földgázár – mely jóval alacsonyabb a tényleges világpiaci árnál – október 1-jétől 21,4 Ft/MJ helyett 22 Ft/MJ lesz.

Az indokolt költségek induló szintjét a MEKH négyévente, az árszabályozási ciklust megelőző eszköz- és költség-felülvizsgálat során határozza meg, majd pedig az árszabályozási cikluson belül minden gázévet megelőzően indexálja azokat, figyelembe véve az inflációt és a munkaerő-költségek változását, valamint a felhasznált gázmennyiségtől függő költségek esetében figyelembe veszi a földgáz piaci árának változásait.

A rendszerhasználati díjakat a MEKH határozatban állapítja meg, a határozatokat a védett, üzleti titkot tartalmazó adatok azonosíthatatlanná tételét követően pedig honlapján publikálja. A határozatok indokolása részletesen bemutatja a díjak meghatározásának folyamatát, az azokat alátámasztó számításokat. A 2022/23-as gázévre, illetve tárolói díjak esetében tárolói évre vonatkozó rendszerhasználati díjakat tartalmazó határozatok a MEKH honlapján érhetőek el.

A rendszerhasználati díjak soron következő felülvizsgálata a következő díjidőszakot megelőzően, az új díjaknak a földgázszállítási és földgázelosztási díjak esetében 2023. október 1-jei, a földgáztárolási díj esetében 2023. április 1-jei hatálybalépésével történik meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás, fejlesztési tartalék, napelem II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beruházási kedvezmény

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31