Öt különadót érintenek az extraprofitadó ismét módosított szabályai

  • adozona.hu

Pontosította, illetve módosította a kormány a Magyar Közlöny 30. számában megjelent, 62/2023. számú rendeletével az extraprofitadók egyes szabályait. A pontosítások és módosítások 2023. március 1-jén már hatályba is léptek. Az alábbiakban ezeket a TruTax szakértői, Laczkó Kitti adótanácsadó és Kiss Péter adószakértő foglalták össze.

• A gyógyszergyártók fogalmának pontosításával már a 2022. évi kötelezettség tekintetében is szűkült a kötelezettek köre. Ennek következtében azon, a TEÁOR 2110 (gyógyszeralapanyag-gyártás) és a TEÁOR 2120 (gyógyszerkészítmény gyártása) szakágazat szerinti tevékenységet végző gyógyszergyártók kötelesek különadó fizetésére, melyek esetében az említett tevékenységekből származó összesített nettó árbevétel meghaladja az adóév első napján rendelkezésre álló legutolsó beszámoló szerinti teljes nettó árbevétel 33,33 százalékát.

• Finomították a légitársaságok hozzájárulásának mértékét. Rövid és hosszútávú utak esetében is csökkent a legkevesebb kibocsátással működő gépek után fizetendő hozzájárulás mértéke. Ugyanakkor a csökkentés mértékével megegyező összegben növekedett a legmagasabb kibocsátású gépek után fizetendő közteher. Az újonnan megállapított mértékek 2023. január hónapra már alkalmazandók, ezért a kormányrendelet biztosítja a pótlékmentes önellenőrzés lehetőségét.

• Módosultak a légitársaságokra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség szabályai is. Az ACI Airport Carbon and Emissions Reporting Tool szerinti szén-dioxid-kibocsátási érték és a motorszám szorzatának egy ülésre jutó értéke helyett a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) hajtómű kibocsátási adatbázisában (ICAO Engine Emissions Databank) meghatározott fel- és leszállási ciklusban átlagosan elégetett üzemanyag mértékének, a hajtóművek számának és a kibocsátási érték (3,16) szorzatának egy ülésre jutó értékét kell megadni.

• 2023. március 1-jétől már nem kell népegészségügyi termékadót (netát) fizetni azon alapanyagok értékesítése után, melyeket adóköteles termék előállítása során használnak fel, így ismételten csak a végtermék neta-köteles. A kormányrendelet kifejti a mentességre jogosító igazolás módját (meghatározott tartalmú vevői nyilatkozat).

• Ugyanezen időponttól az energiaellátók jövedelemadója alá az extraprofitadókról szóló kormányrendelet alapján bekerülő feldolgozóipari gyártói kör (a bioetanol-gyártó, a keményítő- és keményítőtermék-gyártó, valamint a napraforgóolaj-gyártó) számára megszűnik az arányosítási lehetőség abban az esetben, ha a jövedelemadó-köteles tevékenységen kívül egyéb tevékenységet is ellát.

• Módosultak a kiskereskedelmi pótadó szabályai a kötelezettség alá tartozó, eltérő adóévet alkalmazó adózók egy csoportja számára, ugyanis esetükben az emelt mértékű kötelezettség a 2022. július 1. napjától kezdődő adóévre vonatkozóan alkalmazandó.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs