hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újonnan alakuló kft. főállású ügyvezetője milyen formában tevékenykedhet?

  • adozona.hu

Újonnan alakuló kft. ügyvezetőjének főállása van. Milyen formában láthatja el a kft. ügyvezetését? Hogyan számolhatja el a személyes közreműködését a kft.-ben? Munkabérkifizetéssel vagy osztalékkal ez hogyan alakulna? – kérdezte olvasónk. Kiss Péter, a TruTax Kft. adószakértője válaszolt.

Gazdasági társaság esetében a közreműködő személyek jogállásának megítélése rendkívül bonyolultnak mondható, melyben minden körülménynek, minden szónak jelentősége lehet. Szakértőnk válasza elején leszögezte, hogy célszerű lenne az eset konkrét körülményeivel felkeresni egy, a témában jártas adótanácsadót.

Kizárólag a kérdésekben foglaltakból kiindulva, és feltételezve, hogy a társaság tagjáról van minden esetben szó, aki nem nyugdíjas,a válaszok a következők:

Milyen formában láthatja el az említett magánszemély a kft. ügyvezetését?

Formáját tekintve a vezető tisztségviselő az ügyvezetést munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban láthatja el.

Hogyan számolhatja el a személyes közreműködését a kft.-ben?

Elszámolást tekintve a társaság tagja a személyes közreműködést munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban, vagy társas vállalkozói jogviszonyban láthatja el. Ennek megfelelően a jövedelem elszámolása az egyes jogviszonyok esetében előírt szja, tb-járulék és szochoszabályok szerint történik. A rovat keretei nem elegendők az egyes esetkörökre vonatkozó adózási szabályok kifejtésére.

Munkabérkifizetéssel vagy osztalékkal ez hogyan alakulna?

Adózási szempontból a személyes közreműködés díjazása az szja-törvény 24. paragrafus (1) bekezdésének c) pontja alapján minden esetben úgynevezett nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül; azt nincs lehetőség osztalék címén kifizetni. Abban az esetben, ha a társaság tevékenységében történő személyes közreműködés munkaviszony keretében történik, az ezért járó díjazás után a magánszemélyt 15 százalék szja, és 18,5 százalék tb-járulék, míg a társaságot általános esetben (ha nem kivás adózó) 13 százalék szocho terheli.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31