hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számla, nyugta: amit az új szabályokról tudni kell

  • Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló
2

Mit jelent az NGM legújabb számlarendelete, mi a teendője az adózóknak? Segítünk a bonyolult szabályok helyes értelmezésében.

Az adórendszerrel szemben számtalan követelmény megfogalmazható. Az adózási környezet szempontjából meghatározó az adóbeszedés hatékonysága, a felmerülő adminisztrációs költségek, illetve az adózási szabályok és eljárások egyszerűsége. Anélkül, hogy az egyébként igen sokrétű és bonyolult témát részletesebben vizsgálnánk, a nemrégen felmerült úgynevezett számlarendelet kapcsán felvethető a kérdés, hogy az adminisztráció bonyolításával, illetve az új pénztárgépes szabályozás éven keresztüli, igény szerinti módosításain túl az újabb rendelet, illetve a számítógépes számlázó programok adóhatóság felé való bejelentése mennyiben szolgálja az adóbeszedési hatékonyság javítását, ugyanis e téren jelentősebb visszaélések nemigen ismertek.

Mindenesetre a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint „a gazdaság fehérítésének következő lépését jelenti a Nemzetgazdasági Minisztérium új rendelete, amely a számlázó programok iránt támasztott követelményeket és a számlák formai ismérveit foglalja egyértelmű jogszabályba. E rendelet megalkotását a pénztárgépekkel és taxaméterekkel szemben támasztott új követelmények és informatikai lehetőségek együtt tették időszerűvé. A rendelettel megnyílt a lehetőség az elektronikus nyugtaadásra is.”
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen félreértések adódtak az új szabályozásból, és miért tiltakozik az MKOE!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
Zsolt Ruszin

A minisztériumtól várjuk a személyes egyeztetésre vonatkozó időpontot.

Petró Éva1

Teljesen egyetértek a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének véleményével. Egyéni vállalkozó, 2000-ben vásárolt számlázó programot használ...most mit jelentsen be. Az iratok megőrzésére vonatkozó időszak eltelt...:(

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiküldetésnél használt üzemanyagár

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Elektromos autó – norma

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs