hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szigorúbb állami kontroll az adótanácsadókon

  • MTI

A könyvvizsgálókéhoz hasonló, megerősített felügyeleti rendszert építene ki az állam az adószakértőknél is. Az Adótanácsadók Egyesülete szerint ez olyan, mintha az ügyészség ellenőrizné az ügyvédeket - írja a hétfői Világgazdaság.

„Folyamatba épített ellenőrzés mindazon szakemberek tevékenysége fölött, akik adózók számára adózással összefüggő szolgáltatásokat nyújtanak” – ennyit árul el hivatalosan egy készülő új törvényről a kormányzat, egészen pontosan a tavaszi parlamenti ülésszak törvényalkotási programja, írja a lap. A „közepes terjedelmű szabályozásként” márciusban az Országgyűlés elé terjesztendő tervezet létrehozná a Pénzügyi Ágazati Közfelügyeletet, egy új szabályozó intézményt.
   
A lap úgy tudja, a kormányzat a könyvvizsgálóknál ismert közfelügyeleti bizottsági rendszer fejlesztésén és kiterjesztésén gondolkodik. Ennek tagjait pályázat után a miniszter jelöli ki. 
   
A születendő törvény részletei egyelőre nem ismertek, annyi biztos, hogy a Pénzügyi Ágazati Közfelügyelet (PÁK) az NGM-hez tartozó hatóságként jönne létre, és egyrészt a tárca ilyen jellegű feladatait látná el, másrészt ki kellene alakítania az egységes felügyeletet az említett pénzügyi-gazdasági szolgáltatásokra. A PÁK azonban csak az egyik felmerült lehetőség, emellett más, nem ismert forgatókönyveket is vizsgál a minisztérium.
   
A szakmát egyelőre nem kereste meg a jogalkotó - írja a Világgazdaság. A Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke, Vadász Iván a lap kérdésére azt mondta, egyik szervezetet sem kereste meg a kormányzat, hogy egyeztessen vagy tájékoztasson a jövő hónapban benyújtandó törvényről. Szerinte a parlament honlapján olvasható rövid szöveg egyik aggályos pontja a „folyamatba épített” ellenőrzés. Úgy véli, ezt nehéz másképpen érteni, mint hogy az adótanácsadás folyamatába is bele kívánna látni a hatóság. „Érdekes kísérlet, hogy az állam látni akarja azt a döntést, amely alapján egy cég csak annyit óhajt fizetni neki, amennyi szükséges” – mondta, hozzátéve: ez olyan, mintha az ügyvédek munkáját az ügyészség akarná ellenőrizni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Megbízási díj

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close