hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt van a sorvezető a számlázó programok bejelentéséhez

  • Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló
4

Mit vár az adózóktól számlázási programjukkal, online számlázási rendszerükkel kapcsolatban a NAV? Részletes útmutatót adunk az adóhatóság minap közölt nyomtatvány-tervezete alapján.

Az új, számlázással és nyugtakibocsátással kapcsolatos 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet – a továbbiakban: új számla rendelet – alapján elkészült a számlázó programok új bejelentési nyomtatványa, (illetve jelenleg még csak a tervezete), amely a NAV honlapjáról tölthető le. Az új számla rendelet bár július 1-jén lépett hatályba, egyes rendelkezéseiket csak 2014. október 1-jétől, illetve 2015. július 1-jétől kell alkalmazni. Ezzel egyidejűleg a számlázással és nyugtakibocsátással kapcsolatos 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet hatályát vesztette. Nem változott a folyamatos sorszámozottságra vonatkozó előírás, valamint az a követelmény sem, miszerint a számlázó programnak az adóalany nem magyarországi adószámán történő számla kibocsátásához a belfölditől elkülönített sorszámtartományt kell biztosítania.

A rendelet összefoglalja az áfatörvény szerint elképzelhető számlázási és azt helyettesítő bizonylat kibocsátási módozatokat – illetve az ezekkel szembeni követelményeket –, amelyek a következők lehetnek:

1. a nyomtatvány felhasználásával kibocsátott nyugták és számlák (az úgynevezett „kézi számlázás”),
2. a számlázó programmal előállított számlák és a számítógéppel előállított nyugták,
3. a teljes körűség érdekében kezeli a pénztárgépes és taxaméteres számlát és nyugtát is, ha erről külön rendelkezik. 
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: milyen bejelentési kötelezettségei vannak az adózóknak és milyen átmeneti szabályokat kell betartania!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
Bocskay Endréné

Van olyan ügyfelem, aki 1998-ban szerezte be a számlázó programját, amit azóta is használ. A nyomtatvány-tervezeten elő van nyomva a használatba vétel dátumánál a 20.....Hogyan lehet ezt felülírni, hogy beírhassam az 1998-as dátumot?

adózóna.hu

Kedves Gönczi Margit! A NAV honlapján egyelőre csak tájékoztató jellegű nyomtatvány és útmutató érhető el, a végleges október 1-je után lesz letölthető. Üdvözlettel: az adozona.hu csapata

Gönczi Margit

A NAV honlapján nem találom hogy melyik az a nyomtatványszám amin be kell jelenteni, tudna nekem segíteni valaki.

Zsolt Ruszin

Számlatömb vásárlása esetén a bejelentési kötelezettség száma = 0
Elektronikus számlázás céljából vásárolt szoftver vásárlása esetén a bejelentési kötelezettség száma = 1

1 > 0 vagyis az elektronikus számlázás terhesebbé válna, mint a papíralapú.

Idézet A 2010/45 számú EU irányelvből:

"Mivel az elektronikus számlázás alkalmazása segíthet a vállalkozásoknak a költségek csökkentésében és a versenyképesebbé válásban, felül kell vizsgálni az elektronikus számlázásra vonatkozó hatályos héa-követelményeket az alkalmazás meglévő terheinek és korlátainak felszámolása érdekében."

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata: megfelelés

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close