hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rossz hír a csok-osoknak: nem működhet vállalkozás az ingatlanban!

  • lapszemle
1

A bankban szembesült azzal egy magánszemély, hogy az a lakás, amire csok-ot venne fel, 10 évig nem lehet vállalkozás székhelye – írja a 24.hu.

A lapnak olvasójuk jelezte a problémáját, hogy egyéni vállalkozásuk székhelye a családi ingatlanukban van, máshova nem is tudják bejelenteni. Ezt az ingatlant szeretnék bővíteni, felújítani, amihez jól jött volna a csok-támogatás. A bankban értesültek arról, hogy a támogatott ingatlannál nem megengedett a lakáscéltól eltérő hasznosítás, vagyis nem lehet az ingatlan vállalkozás székhelye, telephelye.

A 24.hu az ügyben február végén tett fel kérdéseket a Pénzügyminisztériumnak, illetve a Magyar Államkincstárnak, amire mostanáig nem reagáltak. A lap által megkeresett bankok – az Erste, az OTP, a CIB, a Raiffeisen és az MKB – viszont megerősítették: a csok és a vállalkozási székhely ugyanazon az ingatlanon nem fér össze.

Az új lakás vásárlására vonatkozó, illetve a használt lakás vásárlásáról, bővítéséről szóló csok-rendelet szó szerint ugyanazt írja:

Ha a lakást a lakáscéltól eltérően hasznosítják, a támogatott személy köteles a családi otthonteremtési kedvezmény folyósított összegét

– a bontás,
– a lakáscéltól eltérő hasznosítás megkezdésének,
– a lakóhely megváltoztatásának,
– a lakáshasználat átengedésének, illetve
– a lakás elidegenítésére vonatkozó szerződés megkötésének

napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten visszafizetni – olvasható a lapban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
orebandi

Azt, gondolom,hogy ez egy ordas nagy baromság már megint és ha tényleg így van leírva, akkor a jogalkotónak pontosítania kellene.Nem mindegy ugyanis, hogy folytat-e egy egyéni vállalkozó a lakásán vállalkozási tevékenységet, vagy csak oda van lakhatási céllal bejelentkezve és mivel valamilyen címet meg kell adnia, hogy a hivatalos papírokat megkapja, így a lakásának a címét adja meg. Azt gondolom, hogy amennyiben költséget nem számolnak el a lakásra, nem valósul meg a vállalkozási cél.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa kétszer

Verbai Tamás

jogász

Tb-törvény módosítás

Széles Imre

tb-szakértő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X