hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Romlott a külkereskedelmi egyenleg és a cserearány

  • adozona.hu

2021. szeptemberben a kivitel volumene 9,1, a behozatalé 0,4 százalékkal kisebb lett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 2019. szeptemberihez mérten a külkereskedelem volumene az exportban 0,7, az importban 4,7 százalékkal nőtt. A passzívum 128 millió euró volt, az egyenleg 1,3 milliárd euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest, közölte honlapján a KSH. Augusztushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,1, az importé 1,4 százalékkal csökkent.

2021. szeptemberben:

A kivitel értéke 10,4 milliárd euró (3651 milliárd forint), a behozatalé 10,5 milliárd euró (3695 milliárd forint) volt.

2021. szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest:

Euróban kifejezve az export értéke nem változott, az importé 14%-kal nőtt.

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 8,3, a behozatalé 0,5%-kal kisebb lett.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,3 milliárd euróval romlott. (Az egyenleg 129 millió euróval kedvezőtlenebb az első becslésben közöltnél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 8,0, a behozatalban 13%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 4,4%-kal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 2,3, a dollárral szemben 2,1%-kal erősödött.

gépek és szállítóeszközök 2020. szeptemberi áron számított kivitele 13, behozatala 2,1%-kal kisebb lett. A közúti jármű exportja több mint ötödével, importja közel ugyanekkora mértékben csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék árucsoport forgalma a kivitelben több mint hetedével, a behozatalban kismértékben mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. Az általános rendeltetésű ipari gép volumene mindkét forgalmi oldalon kismértékben csökkent. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportja közel negyedével, importja több mint tizedével visszaesett a 2020. szeptemberihez viszonyítva. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben közel tizedével csökkent, míg a behozatalban kismértékben nőtt. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitel esetében 7,7, a behozatalnál 1,0 százalékponttal csökkentette a teljes forgalom volumenváltozását.

feldolgozott termékek exportvolumene 4,5%-kal kisebb, míg importvolumene 1,2%-kal nagyobb lett. A forgalomcsökkenést exportban döntően a gyógyszer, gyógyszerészeti termék, a szakmai, tudományos ellenőrző műszer, valamint a vas és acél, az importoldali forgalomnövekedést pedig az egyéb vegyi anyag és termék, a vas és acél, valamint a műanyag alapanyag forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek az exportban 1,4 százalékponttal csökkentették, az importban 0,5 százalékponttal növelték a teljes volumenváltozást.

Az energiahordozók exportvolumene 7,9%-kal kisebb, importvolumene 1,3%-kal nagyobb lett az előző év azonos időszakinál. Az exportoldali csökkenés döntően a villamos energia visszaesésével magyarázható, míg az importoldali növekedést alapvetően a kőolaj és kőolajtermék forgalomváltozása befolyásolta. A volumencsökkenés ellenére az exportoldalon a szén, koksz és brikett termékcsoportnál növekedés volt tapasztalható. Az energiahordozók a teljes forgalomváltozás ütemét az exportoldalon 0,2 százalékponttal mérsékelték, az importoldalon pedig 0,1 százalékponttal növelték.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 0,5, behozataláé 3,3%-kal nagyobb lett. Az exportoldali forgalomnövekedéshez leginkább a hús és húskészítmény, míg az importoldali esetében a gabona és gabonakészítmény termékcsoport járult hozzá. A mindkét oldali forgalomváltozást ezenkívül még a zöldségféle és gyümölcs árucsoport is befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes export változását nem befolyásolta, az importét viszont 0,2 százalékponttal növelte.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 12, az onnan érkező behozatalé 1,4%-kal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 1,0 milliárd euróval romlott, és 494 millió eurós többlet keletkezett. Az export 75, az import 70%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,4%-kal mérséklődött, a behozatalé 1,9%-kal bővült. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 282 millió euróval romlott, és 622 millió eurós passzívumot mutatott.

2021. január–szeptemberben:

A kivitel értéke 87,8 milliárd euró (31,3 ezer milliárd forint), a behozatalé 85,3 milliárd euró (30,4 ezer milliárd forint) volt.

2021. január–szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest:

A kivitel és a behozatal volumene egyaránt 12%-kal emelkedett.

A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 1,2 milliárd euróval csökkent, és 2,6 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 6,3, a behozatalban 8,7%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 2,2%-kal romlott. A forint az euróhoz képest 2,5%-kal leértékelődött, a dollárhoz viszonyítva 3,8%-kal erősödött.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodói beszámoló

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Visszadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Monitor előtti munkavégzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs