hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Részvényeket töröl az MNB a tőzsdéről

  • adozona.hu

Az MNB 2017. március 1. napjával elrendelte a TWDINVEST részvények tőzsdei terméklistáról történő törlését, miután a TWD Investments Nyrt.-nél a nyilvános értékpapír-kibocsátói minőséggel összeegyeztethetetlen jogsértéseket tárt fel.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – ahogy arról korábbi közleményében beszámolt – 2016. október 6. napjától átmenetileg felfüggesztette a TWD Investments Tanácsadó és Kereskedelmi Nyrt. (TWD Investments Nyrt.) részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az MNB ezt követően azonnali célvizsgálatot indított a kibocsátónál, a Budapesti Értéktőzsde pedig 2017. január 13. napjától a TWDINVEST részvények elkülönítéséről döntött.

A jegybanki célvizsgálat bizonyítékai alapján megállapítható, hogy a TWD Investments Nyrt. a részvényeinek értékét és hozamát, illetve a társaság megítélését érintő legalapvetőbb információkról sem tájékoztatja a befektetőket és az MNB-t. A jegybank által most feltárt – a kibocsátó belső működésében rejlő – rendkívül súlyos és kiterjedt jogsértések miatt a kibocsátó nem tud megfelelni a tőzsdei nyilvános részvénytársaságok átlátható működési követelményeinek, és a tőzsdei szereplésre vonatkozó minimális szakmai elvárásoknak sem. Kötelezettségei megszegésével a TWD Investments Nyrt. a szabályosan működő kibocsátók mellett negatívan befolyásolja a tőzsde intézményének megítélését is.

Az MNB a befektetők védelme érdekében 2017. március 1-jei hatállyal elrendelte a TWD Investments Nyrt. részvényeinek tőzsdei terméklistáról történő törlését. A részvények utolsó kereskedési napja 2017. február 24., miután azonban a fennálló jogsértések miatt a részvényforgalmazás visszaállítására nincs lehetőség, ez csupán egy technikai dátum, az értékpapírokkal a tőzsdei forgalomban már nem lehet kereskedni.

Az MNB 2016 őszén – a TWD Investments Nyrt. mellett – több célvizsgálatot is indított a tőzsdei kibocsátók legutóbbi éves, illetve féléves jelentéseinek tartalmi vizsgálatára. Az ellenőrzések során az MNB az OTT-ONE Nyrt.-re 2 millió forint, a FuturAqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Nyrt.-re 3 millió forint, a PANNON-VÁLTÓ Ingatlanbefektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-re pedig 4 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki. A KEG Közép-európai Gázterminál Nyrt.-t (KEG Nyrt.) esetében a jegybank – a részvénykereskedés felfüggesztése mellett – határozatában felszólította a társaságot a 2015. évi pénzügyi jelentésének közzétételére. A kibocsátó a kötelezésnek azóta sem tett eleget, ezért az MNB – a tőzsdei kereskedésre elrendelt moratórium fenntartása mellett – célvizsgálatot indított annak feltárására, hogy a KEG Nyrt. mulasztásáért terhel-e valakit személyes felelősség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csekély összegű ajándék

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Könyvelési program

Pölöskei Pálné

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X