hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Indulhat a GVH-kommandó: mutatjuk a gyorsított ágazati vizsgálatok feltételeit

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bővített eszköztárral folytatja az építőipari problémákkal szembeni fellépést, amit egy nemrégiben elfogadott kormányrendelet tesz lehetővé. Cikkünkben részletezzük a szabályozást, amit az építőipar inspirált, de más területeken is alkalmazható.

Július 8-án jelent meg a Magyar Közlönyben a 406/2021. számú kormányrendelet a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény eltérő alkalmazásáról. A módosítás a kihirdetés napját követő naptól hatályos. A kormányrendelet egy eddig is létező eljárás (ágazati vizsgálat) alkalmazási körét bővítette ki. Az ágazati vizsgálat egy, a versenytörvényben rögzített, piaci problémák feltárására szolgáló eljárás olyan esetekben, amikor a körülmények a verseny torzulására vagy korlátozódására utalnak valamely szektorban.

A vizsgálat során a versenyhatóság többek között a piaci szereplőktől összegyűjtött – kötelező válaszadáson alapuló – információk elemzésével tárja fel a verseny torzulásának okait. Ezt követően a GVH a szükséges lépéseket megteszi. Ezt az ágazati vizsgálatot egészíti ki a most bevezetett gyorsított ágazati vizsgálat célzottabban és szűkebb határidőkkel. A GVH közleményében kiemeli, hogy továbbra is várja a piaci szereplők jelzéseit, bejelentéseit. Az együttműködési lehetőség ugyanis mentesülést jelenthet a szankciók alól, a versenykorlátozó megállapodásról információt nyújtó magánszemély bejelentők pedig díjazásban is részesülhetnek.

Szűk közigazgatási és bírósági határidők, egyszerűbb követelmények

A Gazdasági Versenyhivatal, ha valamely ágazat sajátosságai, egyedi jellemzőinek összessége vagy szerkezeti struktúrája alapján megalapozottan feltehető, hogy az ágazathoz tartozó valamely piacon a verseny torzul vagy korlátozódik, és ezen piaci problémák feltárása és kezelése érdekében sürgős beavatkozás indokolt, a piaci folyamatok elemzése céljából végzéssel gyorsított ágazati vizsgálatot indít. A gyorsított ágazati vizsgálatot elrendelő végzés indokolásában meg kell jelölni, hogy mely piaci jellemzőkre tekintettel szükséges a gyorsított ágazati vizsgálat megindítása. A végzést hirdetményi úton kell közölni. A Gazdasági Versenyhivatal a vizsgálat eredményéről egy hónapon belül jelentéstervezetet készít. A gyorsított ágazati vizsgálati jelentés elkészítésének határidejét a GVH elnöke két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbíthatja.

A vizsgálattal összefüggésben helyszíni kutatás is engedélyezhető. A gyorsított ágazati vizsgálat során a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) 65/A paragrafusának (4) bekezdésétől eltérően a bíróság a kérelmezett helyszíni kutatást akkor engedélyezi, ha a Gazdasági Versenyhivatal a kérelmében valószínűsíti, hogy a gyorsított ágazati vizsgálat céljával és tárgykörével kapcsolatos bizonyítási eszköz az indítvány szerinti helyen észszerű megalapozottsággal fellelhető.

Ez azt is jelenti, hogy ehhez egyéb feltételt nem kell valószínűsíteni (más vizsgálati cselekmény nem vezetne eredményre, feltételezhető, hogy önként nem bocsátanák rendelkezésre vagy felhasználhatatlanná tennék az adatokat). A GVH Tpvt. 65/A paragrafusának (3) bekezdése szerinti helyszíni kutatás előzetes bírói engedélye iránti kérelméről a Fővárosi Törvényszék a kérelem beérkezésétől számított huszonnégy órán belül közigazgatási nemperes eljárásban, a Tpvt.-ben meghatározott szabályok szerint dönt.

A Tpvt. 43/E paragrafusának (2) bekezdése szerinti észrevételek megtételére gyorsított ágazati vizsgálat esetén harminc nap helyett nyolc nap áll az ágazatban működő vállalkozások rendelkezésre, azzal, hogy a Tpvt. 55. paragrafusának (1) és (3) bekezdései szerinti jogosult csak a vizsgálat befejezését követően tekinthet be a vizsgálat irataiba.

OLVASSA el kapcsoló cikkünket is! Brutális büntetést rótt a Google-ra a francia versenyhatóság

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház – bérbeadás szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Nem saját tulajdonú ingatlan bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close