hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi lesz az EU-pénzekkel? A héten kiderül, mit javasol a Bizottság

  • adozona.hu

A héten mutatja be javaslatát az Európai Bizottság a hétéves keretköltségvetés félidős felülvizsgálatáról. Az ambíciók részben a Brexit teremtette bizonytalanság és az egyhangúság követelménye miatt visszafogottak, és alapvetően a költségvetés mozgásterének bővítésére, továbbá a bennragadt, illetve plusz források EU-kasszában való megtartására irányulnak majd – értesült uniós forrásokból a BruxInfo.

Nem készül falrengető változtatásokra az uniós büdzsében az Európai Bizottság, amikor a héten elfogadja a hétéves, 2014 és 2020 közötti pénzügyi keret (más néven a keretköltségvetés) félidős felülvizsgálatára vonatkozó javaslatát – tájékoztatták jól értesült források a BruxInfót. Brüsszel ambícióinak több körülmény is korlátokat szab, így a brit kilépés, a Brexit és annak költségvetési következményei miatti bizonytalanság, de az egyhangúság követelménye is a tagállamok között, ami eleve lehetetlenné tesz mindennemű radikális reformot a költségvetési kiadásokban 2020, azaz a jelenlegi időszak vége előtt.

A BruxInfo szerint az Európai Bizottság alapvetően két-három módosítást kíván javasolni annak érdekében, hogy a keretköltségvetést hozzáigazítsa az annak elfogadása (2013) óta végbement változásokhoz. A javaslatok egy része a kohéziós (felzárkóztatási) források felhasználásának egyszerűbbé tételét is előirányozza majd, megkönnyítve a programok végrehajtását. Bár lassan már 2016 végét tapossuk, azaz nemsokára a tervezési időszak közepén járunk, a kohéziós (regionális politikai) programok végrehajtása és a források abszorpciója kirívóan lassan halad.

Brüsszel a mozgatható források növelése céljából arra is javaslatot kíván előterjeszteni, hogy a költségvetésben egy adott évben bennragadt, illetve versenyjogi pénzbírságok kivetése révén bevételezett források maradjanak az EU-nál, és ne kelljen visszafizetni ezeket a tagállamoknak. Normálisan nem utalják vissza a pénzt, viszont a kérdéses összeggel csökkentik a tagállamok költségvetési befizetéseit. Egyesek azt is tudni vélik, hogy Brüsszel egy tartalékalapot készül létrehozni a büdzsében a nem tervezhető, de jelentős kiadások fedezésére.

A költségvetési kiadások szerkezetének jelentősebb átalakítása – így a jelenleg a kiadások egyharmadát felemésztő agrárbüdzsé és a kohéziós büdzsé részarányának csökkentése – várhatóan a következő, 2021 és 2027 közötti keretköltségvetést megelőző vitára marad. Azokon az egyeztetéseken jó eséllyel nem vesz már részt Nagy-Britannia, amely állam távozását 2019-2020-körülre teszik. Igaz, a brit kormány még mindig nem kezdeményezte hivatalosan a kilépést, és egyes hírek szerint nem is fogja a jövő év eleje előtt – írja a BruxInfo.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nevelési ellátás jár-e?

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs