hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Malacok és téglák – Heti PénzPiac – 2023. 37. hét

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

A pénz- és tőkepiaci híradásokban néha olyan nevek vagy kifejezések tűnnek fel, melyekről a hétköznapi életben teljesen más jut eszünkbe. A gazdasági szakemberek komoly eseményeket, helyzeteket, társulásokat érdekes vagy éppen vicces „címkék”-kel látnak el. Mindegyikben egy közös vonás van: amikor meghalljuk, felfigyelünk rájuk, megragad a memóriánkban.

A névadás folyamata során általában a vizsgált gazdasági körök jellemzőiből indulnak ki az elemzők vagy a kutatók.

A fenti címbeli állatokról és építőanyagokról azon országcsoportok lettek elnevezve, melyek valamilyen oknál fogva összetartoztak (vagy tartoznak még ma is), ezen államok angol nevének kezdőbetűiből összeolvasva.

Az 1970-es évek második felében Európában – a Vasfüggöny túloldalán – szokás volt kritizálni a tartósan gyengébben teljesítő országokat. Ezek akkor főként a déli államok voltak: Portugália (Portugal), Olaszország (Italy), Görögország (Greece) és Spanyolország (Spain). Az angol elnevezések kezdőbetűit egymás mögé téve kaptuk a PIGS akronímát (mozaikszót), ami magyarul malacokat jelent.

A 2008-as globális pénzügyi válság folyományaként ezeknek az egyébként is gyenge és eladósodott országoknak finanszírozási gondjaik támadtak. A csoporthoz ekkor "kapcsolódott" még egy tag, Írország (Ireland). Így már a név is kicsit változott, kiegészülve egy újabb „I”-vel PIIGS lett. A lényeg azonban nem változott, továbbra is degradáló volt a kifejezés.

Az adósságválság addig mélyült, hogy 2012-ben az Európai Uniónak hatalmas pénzügyi csomagot kellett összeállítania, hogy megmentse a csődtől a fenti országokat. Mondhatjuk, hogy akkor sikerült is az akció, de az azóta eltelt időt egyedül Írország tudta kihasználni arra, hogy jelentősen javítson helyzetén és nemzetközi megítélésén. A „zöld sziget” nagyobbik állama az adósságszintjét 10 év alatt a GDP 110 százalékáról 45 százalék alá csökkentette. A többieknek még az akkori eladósodottság szintjének tartása sem feltétlenül sikerült, mindegyikük 100 százalék feletti GDP-arányos rátával küszködik még ma is. Ők maradtak továbbra is a PIGS.

Az utóbbi hetekben számos hírt kaptunk a BRICS országok találkozójáról, és nagyívű gazdasági elképzeléseikről.

A BRIC is egy betűszó, melyet a 2000-es évek elején a Goldman Sachs egyik közgazdásza alkotott. A név jelentése angolul tégla (legalábbis kimondva), az akkori nagy reménységnek tartott gazdaságok [Brazília, Oroszország (Russia), India, Kína (China)] kezdőbetűiből összeolvasva. A tégláról az juthat eszünkbe, hogy egy épület egyik legfontosabb eleme, rajta múlik a stabilitás.

Az országcsoport kezdetben csak papíron létezett, kitalált volt, de 2009-ben a valóságban is létrehozta ez a négy ország a gazdasági együttműködést és felvették ezt a szemléletes nevet. Hozzájuk csatlakozott 2010-ben a Dél-Afrikai Köztársaság (Republic of South Africa), így már BRICS, azaz téglák lettek.

A kezdeti elképzelés az volt a névadó közgazdász részéről, hogy a világ legnépesebb és leggyorsabban fejlődő országai összefogva egymással egy természetes ellenpólust alkotnának a gazdasági világban a fejlett államokkal szemben. Ez bizonyos fejlettségi szintig így is történt, de most már látszik, hogy megfelelő gazdasági – és ezzel együtt politikai – súlyt csak egy még szélesebb összefogással fognak tudni létrehozni. Ennek jegyében 2023-ban újabb hat, fejlődő országot vettek fel a szervezetbe, mely várhatóan BRICS+ néven folytatja munkáját 2024. év elejétől.

Kódolt minőség – Heti PénzPiac – 2023. 36. hét

Magyarország

A hét nem sok izgalmat tartogatott a hazai gazdasági- és pénzügyi életben.

Az egyedüli érdemleges adat a július folyó fizetési mérleg statisztika volt. A mínusz 142 millió euró nem tűnik kedvezőnek, de ha az 1 évvel korábbi havi adattal vetjük össze, akkor bizony már 1,5 milliárd euró javulást látunk.

A forint piaca nyugalmas volt az elmúlt napokban, az euróval szembeni árfolyam 384 körül mozgott 1 százaléknál is szűkebb sávban.

Az állampapírpiacon is csendes kereskedés folyt, a hozamok alig változtak az egy héttel korábbiakhoz képest.

Európai Unió – Eurózóna

A friss gazdasági adatok ismét azt támasztották alá a héten, hogy lanyha a konjunktúra az euróövezetben.

Az ipari termelés havi alapon 1,1 százalékkal, míg éves szinten 2,2 százalékkal csökkent júliusban. A jövőbeli új megrendelésekre vonatkozó várakozások is további visszaesést vetítenek előre.

A németországi nagykereskedelmi árak változása már 5. hónapja vannak éves összehasonlításban a negatív tartományban, ez az infláció várható alakulása szempontjából kedvező fejlemény.

A legfontosabb hír az EKB kamatdöntése volt: a 0,25 százalékpontos emeléssel az euró alapkamat elérte a 4,5 százalékot (a jegybanki betéti ráta a 4 százalékot).

A jegybanki kommentár szerint ez a kamatszint már megfelelő ahhoz, hogy visszafogja az inflációt, így jó eséllyel ez volt az utolsó kamatemelés ebben a ciklusban. A kamattartás időszakára rendezkedhetünk be elemzők szerint, melynek időtartama legalább egy év körüli lehet. Miután az infláció legyőzöttnek lesz tekinthető, akkor fogja elkezdeni az enyhítési ciklust az EKB.

A dollár tovább erősödött az euróval szemben a várhatóan tetőző európai kamatszint miatt (1,063-ig), pedig a Fed is közel járhat már a „fennsíkhoz”.

USA

A héten közölt augusztusi éves inflációs adat egy hónap alatt a várakozásnak megfelelően enyhe emelkedést mutatott (3,2 százalékról 3,7 százalékra), amit az energiaárak növekedése okozott. Ugyanakkor a termelői árak is emelkedésnek indultak a múlt hónapban.

A legfrissebb kiskereskedelmi adatok újra a fogyasztás erősödését mutatják, és a munkaerőpiac feszessége sem enyhül.

A kisvállalatok üzleti hangulata azonban a gazdasági feltételek romlását vetíti előre.

A Fednek jövő héten döntenie kell a kamatszintről, a devizapiaci változások szerint további szigorítás lesz a monetáris kondíciókban.

Egyre több elemző hívja fel a figyelmet arra a tényre, hogy az USA kormányzati adósságszintje kezelhetetlen mértékben emelkedik, és a következő években is folytatódni fog a tendencia. A jelenlegi 129 százalékos GDP-arányos szint a valaha volt legmagasabb. Ennek az adósságnak a refinanszírozása és a további új kötvénykibocsátások a világ gyengébb országai elől fogják elszívni a likviditást.

A tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a 2023. szeptember 14-én irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB – olvasható a Global Tax-Office Kft. tájékoztatójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink