Magánszemélyek közötti kölcsön és a tagi kölcsön kamatának adózása

  • Lepsényi Mária adószakértő

Előfordul, hogy magánszemélyek egymás közötti kölcsön során kamatot számítanak fel, illetve a tagi kölcsönért cserébe kamatot fizet a társaság. Hogyan kell adózni ilyen esetekben? Összeszedtük.

A kölcsönügyletekre vonatkozó általános szabályozás a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben (a továbbiakban: Ptk.) található. A kölcsönszerződés fogalmát a Ptk. a 6:383. §-ban határozza meg. Eszerint kölcsönszerződés alapján a hitelező meghatározott pénzösszeg fizetésére, az adós a pénzösszeg szerződés szerinti későbbi időpontban a hitelezőnek történő visszafizetésére és kamat fizetésére köteles.

A kölcsönszerződés lényeges eleme a kölcsönnel, mint szolgáltatással szemben álló ellenszolgáltatás, a kamat. A Ptk. 6:47. § (1) bekezdése értelmében a pénztartozás után – ha a Ptk. eltérően nem rendelkezik – kamat jár.

A magánkölcsönt a pénzintézetek által végzett kölcsönnyújtási tevékenységtől az üzletszerűség hiánya különbözteti meg, ugyanis a magánszemélyek üzletszerű kölcsönnyújtási tevékenységét jogszabályi előírások tiltják.

A magánszemélyek kölcsönügyleteiből származó jövedelem vonatkozásában szükséges elkülöníteni azt a két esetet, amikor nem áll fenn jogviszony a felek között, illetve amikor valamilyen jogviszony van köztük.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen szabályok vonatkoznak a jogviszonyos és a jogviszony nélküli kölcsönügyletek, továbbá a tagi kölcsön kamatának adózására!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. ügyvezetőjének jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Belgiumi letelepedés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Járulékfizetés ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs