hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magánszemélyek közötti kölcsön és a tagi kölcsön kamatának adózása

  • Lepsényi Mária adószakértő

Előfordul, hogy magánszemélyek egymás közötti kölcsön során kamatot számítanak fel, illetve a tagi kölcsönért cserébe kamatot fizet a társaság. Hogyan kell adózni ilyen esetekben? Összeszedtük.

A kölcsönügyletekre vonatkozó általános szabályozás a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben (a továbbiakban: Ptk.) található. A kölcsönszerződés fogalmát a Ptk. a 6:383. §-ban határozza meg. Eszerint kölcsönszerződés alapján a hitelező meghatározott pénzösszeg fizetésére, az adós a pénzösszeg szerződés szerinti későbbi időpontban a hitelezőnek történő visszafizetésére és kamat fizetésére köteles.

A kölcsönszerződés lényeges eleme a kölcsönnel, mint szolgáltatással szemben álló ellenszolgáltatás, a kamat. A Ptk. 6:47. § (1) bekezdése értelmében a pénztartozás után – ha a Ptk. eltérően nem rendelkezik – kamat jár.

A magánkölcsönt a pénzintézetek által végzett kölcsönnyújtási tevékenységtől az üzletszerűség hiánya különbözteti meg, ugyanis a magánszemélyek üzletszerű kölcsönnyújtási tevékenységét jogszabályi előírások tiltják.

A magánszemélyek kölcsönügyleteiből származó jövedelem vonatkozásában szükséges elkülöníteni azt a két esetet, amikor nem áll fenn jogviszony a felek között, illetve amikor valamilyen jogviszony van köztük.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen szabályok vonatkoznak a jogviszonyos és a jogviszony nélküli kölcsönügyletek, továbbá a tagi kölcsön kamatának adózására!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózás külföldi munkaviszony mellett

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs