hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kúria: az ügyintézési határidő elmulasztása önmagában nem szünteti meg a bírságkiszabás lehetőségét

  • adozona.hu

A Kúria legfrissebb jogegységi határozatában megerősítette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) álláspontjának helyességét az ügyintézési határidőt túllépve meghozott versenyfelügyeleti döntések kapcsán: az időtúllépés nem eredményezi automatikusan a bírságolás lehetőségének elenyészését. A Kúria kötelező érvényű határozata ezzel eldöntött egy bíróságokon gyakran vitatott kérdéskört – írja honlapján a GVH.

Azon hatósági döntések esetében, amelyek az ügyintézési határidő letelte után születtek, az volt a bíróság korábbi évtizedes joggyakorlata, hogy ha az ügyintézési határidő túllépésével megvalósult eljárási szabálysértés nem hatott ki az ügy érdemére, akkor annak nem volt kihatása a hatósági döntés jogszerűségére, és így a határozatban kiszabott bírságra sem.

Ez a korábbi joggyakorlat változott meg az ún. ólomakkumulátoros ügyben. A Kúria eljáró tanácsa az ítéletet megelőzően hozott AB döntésekre figyelemmel kimondta, hogy a büntetőjogias karakterrel rendelkező versenyfelügyeleti eljárásban a tisztességes hatósági eljárást sérti az ügyintézési határidő meghosszabbítása nélkül, az ügyintézési határidőn túl szankció alkalmazása, versenyfelügyeleti bírság kiszabása. A Gazdasági Versenyhivatal ezen jogértelmezéssel szemben számos alkalommal fogalmazta meg kritikáját, valamint az ítéletet követően az AB is pontosította az eljárási határidőkkel kapcsolatos alkotmányos követelményeket. A megbírságolt vállalkozások azonban – ha megtámadták a GVH döntését – a bíróság előtt szinte kivétel nélkül hivatkoztak a fenti Kúriai ítéletre, állítva, hogy a hatóság túllépte az eljárási határidőt, így ezek a vállalkozások bármiféle bírság kiszabását az ügyintézési határidő leteltét követően jogszerűtlennek tekintettek.

A GVH szakértői szakcikkekben és a folyamatban lévő bírósági eljárásokban következetesen képviselték álláspontjukat, hogy az ólomakkumulátoros ügyben kialakult joggyakorlat az AB joggyakorlata alapján meghaladottá vált, az eltér a hasonló kérdéskörben kialakult uniós joggyakorlattól, valamint a közérdek hatékony érvényesülését is veszélyeztetheti versenyjogi ügyekben. Időközben a Kúria is árnyalta korábbi álláspontját, az ólomakkumulátoros ügy azonban precedensként továbbra is hivatkozási alap maradt a megbírságolt vállalkozások részéről.

A Kúria egy előtte zajló versenyügy, a röntgengép-kartell felülvizsgálati eljárása során került abba a helyzetbe, hogy az alperes által is hivatkozott fenti alkotmánybírósági és a kúriai joggyakorlat változásait explicit módon figyelembe vehesse. Az ügyben ítélkező bírói tanács ezért a Jogegységi Panasz Tanácshoz fordult, jelezve: az ügyben el kíván térni a Bírósági Határozatok Gyűjteményében közzétett, ólomakkumulátoros ügyben hozott kúriai döntéstől. Az ügyben a legfőbb ügyész is a GVH jogértelmezésével egybehangzóan fejtette ki álláspontját.

A Kúria Jogegységi Panasz Tanácsa helyt adott a bírói tanács indítványának, ennek megfelelően rögzítette, hogy az ügyintézési határidő túllépése esetén is kiszabható versenyfelügyeleti bírság, amellett, hogy a bírság mértékének meghatározásakor tekintettel kell lenni a túllépéssel okozott jogsérelemre. A Jogegységi Panasz Tanács egyúttal kimondta, hogy a szóban forgó, korábbi kúriai határozat a továbbiakban precedensként nem hivatkozható a bíróságokon.

A jogegységi döntés – amely a Magyar Közlönyben történő közzététele időpontjától kötelező érvényű a hazai bíróságokra – ezzel egyértelmű jogértelmezést nyújtott az elnyúló ügyek eseteiben. A versenyjogot sértő magatartások így egy esetleges eljárási hiba miatt sem maradnak szankció nélkül.

A GVH joggyakorlata az elmúlt időben úgy változott, hogy azon esetekben, amikor megállapította, hogy sérült az eljárási határidőkre vonatkozó követelmény, sem tekintett el a bírság kiszabásától, ugyanakkor az időmúlást enyhítő körülményként vette figyelembe a bírságösszeg meghatározásakor, ami összhangban van a Kúria most megjelent jogegységi határozatában foglaltakkal – áll a gvh.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31