hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Könyvelők, adószakértők, ingatlanosok, székhelyszolgáltatók figyelem! Át kell dolgozni a belső szabályzatokat

  • adozona.hu

Belső szabályzataik átdolgozására kötelezi a vállalkozások jelentős csoportját a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény módosítása. A teendőkről honlapján tájékoztatót közölt a NAV.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény módosításából adódó kötelezettségek

A tájékoztató

–  a könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végző szolgáltatókra,
– az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatókra,
– a virtuális és törvényes fizetőeszközök, illetve virtuális fizetőeszközök közötti átváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatókra,
– a letétkezelő pénztárca-szolgáltatókra és
– a székhelyszolgáltatókra vonatkozik.

Az Európai Unió 5. pénzmosási irányelvének – az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/843 irányelve – rendelkezései miatt szükségessé vált a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Pmt.) módosítása, ami 2020. január 10-én lépett hatályba.

A Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda felügyelete alá a hatályba lépést követően az alábbi szolgáltatók tartoznak:  a könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végző,   az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatók,   a virtuális és törvényes fizetőeszközök, illetve virtuális fizetőeszközök közötti átváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók,   a letétkezelő pénztárca-szolgáltatók,   a székhelyszolgáltatók.

A Pmt. 65. § (1) bekezdése alapján a szolgáltatók a törvényben meghatározott kötelezettségek körébe tartozó feladatok teljesítésére kötelesek belső szabályzatot készíteni. 

A NAV felhívja a figyelmet, hogy a könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végző, az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatóknak a módosítás hatálybalépését követő 90 napon belül át kell dolgozniuk belső szabályzatukat. Sem az átdolgozott szabályzatot, sem az átdolgozásról szóló tájékoztatást nem kell megküldeni a felügyeleti szerv részére. (Pmt. 80. §)

Ha a Pmt. hatálya alá tartozó tevékenységet a módosítás hatálybalépését követően kezdik meg, vagy a tevékenység (virtuális és törvényes fizetőeszközök, illetve virtuális fizetőeszközök közötti átváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók, letétkezelő pénztárca-szolgáltatók) a módosítással kerül a törvény hatálya alá, a Pmt. 65. § (9) bekezdése alapján a szolgáltató a tevékenység megkezdését követő 45 napon belül köteles belső szabályzatot készíteni és azt a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda részére jóváhagyás céljából megküldeni. Ez az eljárás illetékmentes.

A belső szabályzat jóváhagyása iránti kérelem e-Papír szolgáltatás útján – a belső szabályzat egyidejű csatolása mellett – az alábbi linken keresztül küldhető be:

https://epapir.gov.hu/Témacsoport/Pénzmosás/Címzett/NAV/KözpontiIrányítás/Belső Szabályzat jóváhagyása iránti kérelem

A székhelyszolgáltatókra a Pmt. speciális szabályai vonatkoznak: a székhelyszolgáltató a tevékenység végzésére irányuló szándékát köteles írásban bejelenteni a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodának, és csak ezután folytathatja tevékenységét (Pmt. 76/B § (1), (3)).

Az írásos bejelentés kötelező tartalmi elemei és mellékletei a tájékoztató végén, a mellékletben találhatók.

Ha a felügyeleti szerv a bejelentés alapján megállapítja, hogy a székhelyszolgáltató megfelel a feltételeknek és a bejelentés tartalmazza a Pmt. 76/C § (3) és (4) bekezdése szerinti adatokat és igazolásokat, a székhelyszolgáltatót nyilvántartásba veszi.

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 29. § (1) bekezdése alapján, a székhelyszolgáltatók esetében az eljárás során megfizetendő illeték 3000 forint, amit a következő számlaszámra „Pmt., a szolgáltató adószáma” közleménnyel kell átutalni:

NAV Eljárási illetékhez kapcsolódó befizetések bevételi számla 10032000-01076064

A székhelyszolgáltatók nyilvántartásba vételi kérelme e-Papír szolgáltatással – a kötelező mellékletek csatolásával – az alábbi linken keresztül küldhető be: https://epapir.gov.hu/Témacsoport/Pénzmosás/Címzett/NAV/KözpontiIrányítás/ Székhelyszolgáltató bejelentése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján várhatóan február végéig teszik közzé a belső szabályzat elkészítéséhez és átdolgozásához segítséget nyújtó specifikus típusszabályzatokat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ajándékba kapott ingatlan eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szervizdíj kifizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kivaalap csökkentése

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close