hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Könyvelők, adószakértők, ingatlanosok, székhelyszolgáltatók figyelem! Át kell dolgozni a belső szabályzatokat

  • adozona.hu

Belső szabályzataik átdolgozására kötelezi a vállalkozások jelentős csoportját a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény módosítása. A teendőkről honlapján tájékoztatót közölt a NAV.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény módosításából adódó kötelezettségek

A tájékoztató

–  a könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végző szolgáltatókra,
– az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatókra,
– a virtuális és törvényes fizetőeszközök, illetve virtuális fizetőeszközök közötti átváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatókra,
– a letétkezelő pénztárca-szolgáltatókra és
– a székhelyszolgáltatókra vonatkozik.

Az Európai Unió 5. pénzmosási irányelvének – az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/843 irányelve – rendelkezései miatt szükségessé vált a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Pmt.) módosítása, ami 2020. január 10-én lépett hatályba.

A Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda felügyelete alá a hatályba lépést követően az alábbi szolgáltatók tartoznak:  a könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végző,   az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatók,   a virtuális és törvényes fizetőeszközök, illetve virtuális fizetőeszközök közötti átváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók,   a letétkezelő pénztárca-szolgáltatók,   a székhelyszolgáltatók.

A Pmt. 65. § (1) bekezdése alapján a szolgáltatók a törvényben meghatározott kötelezettségek körébe tartozó feladatok teljesítésére kötelesek belső szabályzatot készíteni. 

A NAV felhívja a figyelmet, hogy a könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végző, az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatóknak a módosítás hatálybalépését követő 90 napon belül át kell dolgozniuk belső szabályzatukat. Sem az átdolgozott szabályzatot, sem az átdolgozásról szóló tájékoztatást nem kell megküldeni a felügyeleti szerv részére. (Pmt. 80. §)

Ha a Pmt. hatálya alá tartozó tevékenységet a módosítás hatálybalépését követően kezdik meg, vagy a tevékenység (virtuális és törvényes fizetőeszközök, illetve virtuális fizetőeszközök közötti átváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók, letétkezelő pénztárca-szolgáltatók) a módosítással kerül a törvény hatálya alá, a Pmt. 65. § (9) bekezdése alapján a szolgáltató a tevékenység megkezdését követő 45 napon belül köteles belső szabályzatot készíteni és azt a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda részére jóváhagyás céljából megküldeni. Ez az eljárás illetékmentes.

A belső szabályzat jóváhagyása iránti kérelem e-Papír szolgáltatás útján – a belső szabályzat egyidejű csatolása mellett – az alábbi linken keresztül küldhető be:

https://epapir.gov.hu/Témacsoport/Pénzmosás/Címzett/NAV/KözpontiIrányítás/Belső Szabályzat jóváhagyása iránti kérelem

A székhelyszolgáltatókra a Pmt. speciális szabályai vonatkoznak: a székhelyszolgáltató a tevékenység végzésére irányuló szándékát köteles írásban bejelenteni a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodának, és csak ezután folytathatja tevékenységét (Pmt. 76/B § (1), (3)).

Az írásos bejelentés kötelező tartalmi elemei és mellékletei a tájékoztató végén, a mellékletben találhatók.

Ha a felügyeleti szerv a bejelentés alapján megállapítja, hogy a székhelyszolgáltató megfelel a feltételeknek és a bejelentés tartalmazza a Pmt. 76/C § (3) és (4) bekezdése szerinti adatokat és igazolásokat, a székhelyszolgáltatót nyilvántartásba veszi.

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 29. § (1) bekezdése alapján, a székhelyszolgáltatók esetében az eljárás során megfizetendő illeték 3000 forint, amit a következő számlaszámra „Pmt., a szolgáltató adószáma” közleménnyel kell átutalni:

NAV Eljárási illetékhez kapcsolódó befizetések bevételi számla 10032000-01076064

A székhelyszolgáltatók nyilvántartásba vételi kérelme e-Papír szolgáltatással – a kötelező mellékletek csatolásával – az alábbi linken keresztül küldhető be: https://epapir.gov.hu/Témacsoport/Pénzmosás/Címzett/NAV/KözpontiIrányítás/ Székhelyszolgáltató bejelentése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján várhatóan február végéig teszik közzé a belső szabályzat elkészítéséhez és átdolgozásához segítséget nyújtó specifikus típusszabályzatokat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ledolgozott órák utáni kifizetés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cégben a munkabér kifizethető-e euróban?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close