hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiszámítható meglepetés – Heti PénzPiac – 2023. 49. hét

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Az előző évtizedben a jegybankok és vezetőik nem sokat szerepeltek a híradásokban. Ez volt a természetes, hiszen a megrázkódtatások nélkül működő gazdaságok esetében nem szükségesek jelentős pénzpiaci beavatkozások. Így nem volt, ami az újságok címlapjára kerüljön, a gazdaság szereplői nem is követték szorosan a pénzügyi környezet alakulását.

Amikor azonban váratlan esemény következik be, amit kezelnie kell a monetáris hatóságoknak, akkor a reflektorfény a pénzpiaci eszköztárra vetül.

Így történt ez például a 2020-as év elején, amikor kitört a világjárvány. A lezárások elrendelésével a globális gazdasági környezet szinte egy szempillantás alatt radikálisan megváltozott. Ilyen helyzettel korábban még nem találkozott az emberiség, érthető módon mindenki csak találgatta, mi jöhet ezután.

Annak érdekében, hogy a pánikot és a pénzügyi csatornák kiszáradását elkerüljék a jegybankok, drasztikus, korábban soha nem alkalmazott lépésekre szánták el magukat. Az addig sem túl magas kamatszinteket nulla százalék közelébe csökkentették, és ezzel egyidejűleg a pénzügyi rendszer likviditásnövelését is a legmagasabb fokozatba kapcsolták.

Ezek a döntések meglepték a piaci szereplőket, de pozitívan fogadták azokat. A gazdaságok ugyan még hosszú ideig nyögték a lezárások terhét, és az elszakadt beszállítói láncok is csak nagyon lassan tudtak újra szerveződni, de a vállalkozások és a lakosság bizakodással tekintettek a jövőbe. A kormányok is, bár nekik minden helyzetben ez a dolguk.

A normál működéséből kibillent világgazdaság a hatalmas pénzügyi infúzió hatására szédületes tempójú gyógyulást mutatott. A jegybankok azonban a felépülést követően is folyamatosan adagolták a monetáris ösztönzőket, de aztán későn kaptak észbe. Az infláció addigra több évtizedes magasságba emelkedett szerte a világon, így ez lett a démon, amit le kellett küzdeni.

Ezen harc jegyében erőltetett tempóban emelt kamatok és a pénzpiaci likviditás csökkentése várhatóan tartós eredményt hoz majd, az eddigi folyamatok ebbe az irányba mutatnak.

Ami ezután következik a globális monetáris politikában, az valószínűleg a visszatérést fogja jelenteni a régi, jól bevált módszerekhez.

A központi bankok a pénzpiacokat irányítják, ezen keresztül a hatókörük alá tartozó ország vagy térség gazdaságára is hatással vannak. Céljuk a kiegyensúlyozott, fejlődő és gyarapodó működési környezet megteremtése, a kilengések csillapítása. Ezt azonban oly módon kell elérniük, hogy lehetőség szerint ne tudjanak egyes érdekcsoportok érdemtelenül hasznot húzni az aktuális jegybanki döntésekből.

Ennek érdekében a monetáris irányítók úgy kommunikálják a helyzetértékelésüket és várakozásaikat a gazdaságról, hogy abban a lehető legkevesebb egyértelmű utalás legyen a következő pénzügyi kondíciókat érintő lépésekre. Abban az esetben, ha a jegybanki akció nem elég váratlan, akkor annak hatását ki fogja oltani az arra történő piaci spekuláció.

Vannak helyzetek, amikor viszont a legmeglepőbb a piac számára éppen a kiszámíthatóság. Így van ez ma Magyarországon: látható, hogy a forint piaca a 2022. évi „felfordulás” után újra megnyugodott, és a hazai állampapírpiacot a fokozatosan visszatérő bizalom erősíti. Ezt a Magyar Nemzeti Bank azzal tudta elérni, hogy jó előre, hitelesen vázolta fel a várható lépéseit.

Enyhülésre várva – Heti PénzPiac – 2023. 48. hét

Magyarország

Vegyes üzenetek érkeztek a héten a hazai gazdaságból.

Az októberi ipari termelés volumene 0,6 százalékkal csökkent az előző havi, és 3,2 százalékkal az előző évi szinthez képest.

A kiskereskedelmi forgalom októberben is lejtőn volt: szeptemberhez viszonyítva 0,3 százalékkal kisebb értéket mutatott, míg a tavalyi tizedik hónap adatát 6,5 százalékkal múlta alul.

A gazdaság gyengélkedése és a fő külkereskedelmi partnereinktől importált alacsony infláció miatt a hazai fogyasztói árak növekedésének üteme novemberben tovább mérséklődött, már csak 7,9 százalékon állt az éves mutató. Elemzők szerint a trend kisebb léptékű folytatódása valószínű a következő év első felében, ami előrevetíti a további enyhítő lépéseket az MNB részéről.

A forint kiegyensúlyozott teljesítményét nemcsak a magabiztos jegybanki kommunikáció segíti, hanem a kedvezően alakuló külgazdasági egyensúly, valamint az elmúlt hónapokban folyamatosan (és rekordszintre) emelkedő jegybanki devizatartalék is.

A forint euróval szembeni mozgása a 380-as szint körül koncentrálódott a héten.

Az állampapírpiacon jelentős hozamcsökkenés zajlott az éven túli lejáratokon, ami erősödő bizalmat jelez a hazai és a külföldi befektetők részéről is.

Európai Unió – Eurózóna

Az euróövezet gazdasági hangulatindexei javulást mutattak novemberben, de még mindig a recessziós tartományban mozognak.

A német gyáripari megrendelési és a feldolgozóipari termelési adatok csökkenést mutattak októberben, ezzel a gyengülő trend egyelőre változatlan.

Az eurózóna kiskereskedelmi adatok októberben havi szinten enyhe növekedést mutattak, de az éves adatok még így is 1,2 százalékos visszaesést jeleztek.

A gyenge konjunktúraadatok a vártnál nagyobb mértékben süllyedő inflációval karöltve egyre erősítik a piaci várakozást a közeli, 2024. II. negyedévi kamatcsökkentésre vonatkozólag. Az EKB jegybankárai azonban minden fórumon igyekeznek hűteni a kedélyeket, mert ők még úgy látják, hogy az infláció elleni harc nem ért a végére.

Mindenesetre az állampapírpiac megelőlegezte a bizalmat, az irányadó német 10 éves kötvények hozama a tavaszi 2,2 százalékos szintre süllyedt a szeptember végi 3 százalékos magasságból.

A héten a dollár 1 százalékot erősödött az euróval szemben, így 1,08 körül állt a keresztárfolyam.

USA

A gazdaság eddig érvényes folyamatai megerősítést kaptak a héten.

A gyáripari megrendelések októberben a vártnál nagyobb mértékben csökkentek. A szolgáltatóipari hangulatindex novemberben továbbra is bővülést vetített előre. Mindeközben a munkaerőpiaci adatok némi lassulásra, a feszítettség enyhülésére utalnak. Olyannyira, hogy az üres álláshelyek száma a 2,5 évvel ezelőtti szintre süllyedt, és a bérek növekedése az infláció szintje alá lassult. Eközben a termelékenység jelentősen javult, így a munkaerőköltség csökkent novemberben.

A piac szerint így feladták a leckét a Fed-nek, mert a gazdasági mutatók többsége egyértelműen a kamatcsökkentést indokolná. A piaci árazások alapján már három hónapon belül meg kellene történnie az első 0,25 százalékpontos monetáris enyhítésnek, amit még további öt hasonló lépésnek kellene követnie 2024. év végéig.

A kamatpálya alakítása azonban nem a piac, hanem a jegybank feladata, ami szerint még korai lenne bármilyen csökkentésről beszélni, főként nem egy ciklusról.

A tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a dokumentum készítésének idején irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB – olvasható a Global Tax-Office Kft. tájékoztatójában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Törölt adószám

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Adó-visszaigénylés visszatartása

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Vagyonszerzési illeték megállapítása

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3