hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kisebb forgalomnövekedésre számíthatnak idén a kiskereskedők

  • MTI

A reálbérek szerényebb idei emelkedésével összhangban a fogyasztás mérsékeltebb ütemű növekedésére számítanak idén az elemzők, de a tavalyi 6-7 százalékos egész éves növekedést követő 4-5 százalék közötti ütem még mindig a gazdasági növekedés legfőbb húzóereje marad – vélik.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggel kiadott első becslése szerint tavaly novemberben a nyers adat szerint 5,3 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz mérve.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy látja, az elmúlt év novemberében a Takarékbank várakozásainak megfelelően nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel azelőttihez képest, ami az egy évvel korábbi erős bázis hatására némi lassulást mutat az előző havi adatokhoz képest.

A tavaly folytatódó jelentős reálbér növekedés, a március óta csúcsértéke közelében tartózkodó fogyasztói bizalom és a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése. A tavaly előtti, összességében 5,6 százalékos növekedést tavaly gyorsabb ütemű, 6,3 százalékos növekedés követhetett, ami hozzájárult a GDP növekedésének gyorsulásához is.

Idén a reálbérek növekedése 6 százalékhoz közeli mértékben folytatódhat, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése 4,5 százalékra lassulhat a Takarékbank várakozásai szerint. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani

A kiskereskedelem tavalyi gyorsulása összhangban a Takarékbank elemzőcsoportjának várakozásával, hogy 2018-ban 4,8 százalékos volt a GDP növekedése.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az általános fogyasztási hajlandóság mérséklődését, valamint a magas bázis jeleit látja a havi adatokon. Szerinte egy-egy felpattanástól eltekintve a kiskereskedelem teljesítménye 2017 vége óta lassul, és a legfrissebb adat is ebbe a trendbe illeszkedik. Ennek ellenére a 2018-as év végéhez közeledve a kiskereskedelem teljesítménye továbbra is kedvező.

A bolttípusok növekedési szerkezete a szokásos év végi mintázatot mutatja: beindult a nem élelmiszertermékek vásárlása, miközben negatív meglepetést hozott az élelmiszer-kiskereskedelem jóval átlag alatti teljesítménye, de itt decemberben számítani lehet majd korrekcióra.

Varga Zsombor, az Erste Bank elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában a lassulás ellenére a novemberi adatot továbbra is erőteljesnek értékelte. A legfrissebb számok alapján ősszel némileg lassulhatott a háztartások fogyasztásának növekedési üteme a nyári adatokhoz képest, ám a belső fogyasztás továbbra is a GDP bővülésének meghatározó tényezője maradt. Az emelkedő bérek, a feszes munkapiac, a fogyasztói bizalom alakulása továbbra is támogatja a vásárlások folytatódását, így Varga Zsombor alapvetően erős kiskereskedelmi számokat vár decemberre is.

Idén némileg alacsonyabb lehet a kiskereskedelem bővülése, 4,6 százalékos éves növekedésre számít az Erste Bank szakértője ugyanakkor ebben az évben is a belső kereslet maradhat a GDP-növekedés hajtóereje.

Az erős belső fogyasztás magas importtartalma ugyanakkor hozzájárulhat a fizetési mérleg és a külkereskedelmi többlet további apadásához. Az elemző 3,6 százalékosra prognosztizálja a magyar GDP idei egész éves növekedését.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Előlegszámla lejelentése a NAV felé

Kelemen László

adószakértő, jogász

Személy- vagy tehergépkocsi

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close