hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kínosan tartsa szem előtt a célt, ha civil a szervezete

  • Magos Zoltánné, Advitax Consulting Kft.

Mindig aktuális tisztázni a civil szervezet, a közhasznú jogállás, közhasznú tevékenység, közcélú tevékenység, valamint a gazdasági-vállalkozási tevékenység körüli félreértéseket, az szja 1 százalékáról való döntés idején pedig különösen fontos megtudni meddig tart az egyik és hol kezdődik a másik.

Tapasztalatunk szerint a nonprofit szervezetek számára gyakran okoz gondot a különböző tevékenységekre vonatkozó kifejezések hasonlósága, és emiatt azok elkülönítése. Írásunkkal az alapcél szerinti, gazdasági-vállalkozási, közhasznú, közcélú tevékenységek, közhasznú jogállás meghatározásában, azok megkülönböztetésében kívánunk segítséget nyújtani.

Egy induló civil szervezet elsősorban alapcél szerinti tevékenységet, illetve gazdasági-vállalkozási tevékenységet végez. Civil szervezet elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenység folytatása céljából nem létesíthető, ilyen tevékenységet csak kiegészítő jelleggel – célja megvalósulásának érdekében – végezhet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit mond erről a polgári törvénykönyv, a civil törvény, milyen nehézséget okoz még a könyvviteli szolgáltatóknak is a különböző tevékenységekre vonatkozó kifejezések hasonlósága.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Bejelentett részesedés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close