hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kárenyhítési hozzájárulás: itt az idő, fizetni kell, különben sokat veszthet

  • adozona.hu

Az agrárkár-enyhítési rendszerben tag termelőknek 2016. szeptember 15-éig beérkezően kell megfizetniük a kárenyhítési hozzájárulást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által megjelölt számlára – hívja fel a figyelmet a Földművelődésügyi Minisztérium (FM).

A határidő a kárenyhítési hozzájárulás MVH számlájára történő beérkezésének a határideje, tehát nem az összeg feladásának az időpontja. A tárgyévi egységes kérelemben bejelentett területméretek és termesztett növénykultúrák figyelembe vételével kárenyhítési hozzájárulás fizetési kötelezettség keletkezik, amelyről és a kapcsolódó teendőkről az MVH július közepéig határozatában tájékoztatta az érintett gazdákat.

A fenti határidőig az MVH számlájára be nem érkezett kárenyhítési hozzájárulás esetén a 2016. kárenyhítési év vonatkozásában a termelő nem részesülhet kárenyhítő juttatásban függetlenül attól, hogy károsult és az egyéb támogatási feltételek esetleg teljesültek. A rendszerben tag mezőgazdasági termelők az alábbi jogosultsági feltételek mellett részesülhetnek kárenyhítő juttatásban:

  • a termőföld a termelő használatában van a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésekor, valamint az egységes kérelem és a kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásakor,
  • a mezőgazdasági káresemény annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül bejelentésre és az agrárkár-megállapító szerv által igazolásra kerül,
  • növénykultúra szinten a 30 százalékot meghaladó hozamcsökkenés, valamint üzemi szinten a 15 százalékot meghaladó hozamérték-csökkenés (bevételkiesés) teljesül,
  • a kárenyhítési hozzájárulás szeptember 15-éig beérkezően maradéktalanul megfizetésre kerül és
  • a kárenyhítő juttatás iránti kérelem november 30-áig benyújtásra kerül.

A 2016. kárenyhítési évben elsősorban a tavaszi fagykár, valamint a jégesőkár okozott jelentős gondokat a gazdáknak: eddig az összes kárbejelentésnek a 87 százaléka, a kárbejelentéssel érintett területeknek pedig a 70 százaléka e két mezőgazdasági káreseményhez kapcsolódik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlet – bérbeadó jogai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Kata – kapcsolt felek

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata – felvásárlási jegy

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close