hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kamatokat emelt az MNB, az alapkamat nem változott, új növekedési hitelprogram indul

  • MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 95 bázisponttal 1,85 százalékra emelte az O/N fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamatát. A jegybanki alapkamat továbbra is 0,9 százalék maradt, ahogy nem változott az O/N jegybanki betét 0,05 százalékos kamata sem. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa összesen 3000 milliárd forint új forrást biztosít a pénzügyi rendszer védelmére, ez az idei várható GDP 6 százaléka – jelentette be ma Matolcsy György jegybankelnök.

Nagy Márton, az MNB alelnöke a monetáris tanács döntéseit ismertető online sajtótájékoztatón elmondta, a tanács szimmetrikussá tette a kamatfolyosót, az alapkamatot és az egynapos betétet változatlanul hagyták, de a kamatfolyosó 190 bázispontra szélesedett. Az egyhetes betéti eszköz kamata - 0,9 százalék - egyelőre nem változik, de a kamatfolyosón belül el lehet téríteni az alapkamattól.

Megjegyezte azt is, a tanács döntött az eszközvásárlási program megindításáról, állampapírt és jelzáloglevelet fognak venni. Az állampapír-vásárlás részleteit a következő hetekben dolgozzák ki. az új keretrendszer sokkal nagyobb rugalmasságot képes biztosítani, egyben célzott is, a hozamgörbe laposodhat, miközben a hitel az NHP-n és az NKP-n keresztül, valamint az eszközvásárlásokon keresztül lazítani tudnak.

Kandrács Csaba alelnök a pénzügyi rendszerről elmondta, hogy az erősebb stabilabb és jobb állapotban van, mint 6 éve vagy a pénzügyi válság idején. A bankok tőkésítettsége eszközállományukhoz képest 18 százalék körüli, a késedelmes hitelek aránya a korábbi 20 százalékról 5 százalék alá csökkent. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek folyósított állománya mintegy 1000 milliárd forint, az új lakáshitelek döntő többsége kiszámítható, fix kamatozású. A fogyasztóbarát program az otthonbiztosításokkal és jövőre a fogyasztóbarát személyi kölcsönnel folytatódik.

Az MNB a járvány idején is elvárja a magas szintű szolgáltatás nyújtását ügyfeleiknek, elektronikusan vagy megfelelő védőintézkedésekkel – mondta. Hangsúlyozta azt is, minden feltétel adott ahhoz, hogy a járvány után ismét dinamikus növekedésnek induljon valamennyi pénzügyi szektor.

Patai Mihály alelnök pedig arról beszélt, hogy nagy sikerrel indult az azonnali fizetés rendszere, az első hónapban 9,3 millió átutalás volt, ez 1363 milliárd forint volument jelent, több mint 99,9 százalék az 5 másodpercen belüli átutalások aránya, 92 százalékban pedig 2 másodpercen belül jutott el a pénz egyik ügyféltől a másikig. Az átutalások 31 százaléka hétvégén történt, egy átlagos szombat-vasárnap 100 ezer átutalás, egy átlagos hétköznap 400 ezer átutalást hozott – ismertette Patai Mihály. Megjegyezte, hogy a várakozásoknál is kedvezőbbek az első tapasztalatok.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa összesen 3000 milliárd forint új forrást biztosít a pénzügyi rendszer védelmére, ez az idei várható GDP 6 százaléka – jelentette be ma Matolcsy György jegybankelnök.

A pénzügyi stabilitás érdekében több intézkedésről is döntöttek. Az MNB visszahozza a növekedési hitelprogramot, NHP Hajrá néven, amelyhez 1000 milliárd forint új forrást rendelnek, és ideteszik a meglévő NHP Fix keretei között működő 500 milliárd forintos forrást.

A mikro, kis- és középvállalkozások programjában részt vevő hiteleinek futamidejét 20 évre emelik és 10 milliárd forintra az elérhető összeget. Az NHP Hajrá arra ösztönöz, hogy a vállalkozások "ugorjanak vissza" a gazdaságba, így az összes eddigi célra megnyitották a programot: lehet fejlesztési beruházásra igényelni, forgóeszközhitelre, bérfizetésre és hitelkiváltásra is – jegyezte meg Matolcsy.

A bankrendszer tagjainak, amelyek részt vesznek a hitelprogramban, plusz 4 százalékos kamattámogatást biztosít a jegybank. A hitelprogramban a maximális kamat továbbra is 2,5 százalék, így összesen 6,5 százalékos banki nyereséget, mozgásteret állít elő az MNB. A jegybank arra biztat mindenkit, hogy versengjen a jobb hitelfeltételekért, a bankok részéről van mozgástér. A plusz kamattámogatás jövő év június 30-áig él. "Aki mer, az nyer. Aki korán kel, fantasztikus banki lehetőségeket nyer" – mondta Matolcsy György.

Az MNB a bankoknak előírja a kéthetes hitelelbírálási időt a beérkezett kérelmek esetében. Ha kifutnak az időből, akkor az MNB kiválaszt a versenytársak közül egy másik bankot, ahová a kérelmet átviszik. "Hitelbírálat nem maradhat gyors döntés nélkül" – mondta.

Ezek mellett nullára csökkentik a kötelező tartalékot, amellyel 250 milliárd forint likviditás szabadul fel. Matolcsy György szavai szerint a bankok ennyivel több hitelt adhatnak, állampapírt vásárolhatnak, ennyivel javul a helyzetük.

Beszámolt arról is, hogy a Magyar Nemzeti Bank 250 milliárd forint osztalékot fizet a költségvetésnek, mert a jegybank nyereségesen gazdálkodik, továbbá egy korábbi aranybefektetésen 137 milliárd forintos nyereséget ért el.

A Növekedési Kötvényprogram fejlesztéséről is beszélt a jegybankelnök, 10 helyett 20 év lesz a futamidő és az MNB részvétele 20 helyett 50 milliárd forint lehet egy-egy kibocsátásban. A program mintegy 200 nagyvállalatot érint. A 450 milliárdos forrás fele még megvan, ha ez elfogy, javaslatot tesznek a keret emelésére.

Erősödött a forint

Az eurót 359,24 forinton jegyezték az MNB bejelentését megelőzően, röviddel 14 óra óra előtt. Harminc perccel később, 14.30-kor a forint 357,79-re erősödött az euróval szemben.

Hasonlóan alakult a forint jegyzése a frankkal és a dollárral szemben.

A frank 339,58 forintról 337,91 forintra, a dollár pedig 330,25 forintról 327,80 forintra gyengült.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező számlaadás 2020.07.01-jétől

Bunna Erika

adótanácsadó

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close