hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így helyezhető ki rendezvényre a pénztárgép

  • adozona.hu

Mi a teendő a pénztárgéppel, ha az azt használó vendéglátóhely az étterem üzemeltetése mellett kitelepülne egy rendezvényre is? Magos Zoltánné adószakértő válaszol.

Olvasónk kérdése ez volt: "Ha egy cég pénztárgéphasználatra kötelezett a vendéglátóipari egységében, de kitelepül egy rendezvényre, akkor van-e arra lehetősége, hogy a pénztárgépét kivigye a rendezvényre (mert ott várható nagyobb forgalom), és addig a vendéglátóipari egységben kézi nyugtaadással teljesítse kötelezettségét? Egy pénztárgéppel rendelkezik a társaság, a kitelepülés pedig eseti rendezvényre történne."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet (továbbiakban: Rendelet) 1. melléklete szerint a TEÁOR 56.1, 56.3 szerinti vendéglátási tevékenység pénztárgép köteles tevékenység. Ennek megfelelően először az adott tevékenység TEÁOR szerinti besorolását kell megállapítani.

Amennyiben  a rendezvényen történő vendéglátó tevékenység TEÁOR szerint nem sorolható a Rendelet 1. mellékletében felsorolt tevékenységek közé, úgy ott kézi nyugtaadás, illetőleg számla kiállítása megfelelő.

Ha az adott tevékenység az 1. mellékletben felsorolt kategóriákba sorolható, úgy a pénztárgéphasználati kötelezettség fennáll a rendezvény esetében is.

A pénztárgép üzembe helyezését az adóalanynak a NAV felé be kellett jelentenie, a bejelentésen jelölni kellett – többek között – a pénztárgép üzemeltetési helyét, módját, illetve, hogy a pénztárgépet állandó üzemeltetési helyen, változó telephelyen, mozgóboltban vagy tartalék pénztárgépként kívánja üzemeltetni.

A Rendelet szerint „változó telephelyen, mozgóboltban vagy mozgó szolgáltató helyen működő pénztárgépként csak hordozható pénztárgép helyezhető üzembe, illetve már működő pénztárgép üzemeltetési módja csak hordozható pénztárgép esetén változtatható meg ezen módokra.”

A pénztárgép üzemeltetője köteles a fenti adatok megváltozását az erre a célra rendszeresített nyomtatványon az adat megváltoztatásának időpontját megelőző 5. napig az állami adóhatósághoz bejelenteni. A bejelentésben meg kell jelölni az adat megváltoztatásának tervezett időpontját.

Amennyiben a pénztárgép a jelzett követelményeknek megfelel, úgy annak kihelyezése a rendezvényre lehetséges a fentiek alapján történő bejelentési kötelezettség teljesítésével.

Ha ez megtörténik, az eredeti vendéglátóipari egység sem mentesül a pénztárgéphasználati kötelezettség alól; amennyiben a pénztárgépet onnan áthelyezik, úgy annak használata alól csak úgy mentesülhet, ha minden értékesítéséről/szolgáltatásnyújtásáról számlát állít ki és az így kiállított számlák adatairól a NAV felé a tárgyhónapot követő hó 15-éig adatot szolgáltat a PTGSZLAH nyomtatványon.

Felhívom szíves figyelmét, hogy válaszom tájékoztató jellegű, konkrét választ az esettel összefüggő valamennyi dokumentum és körülmény ismeretében nyújthatunk!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kkv-besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Céltartalék követelésre

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs