hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így csökkentik az adóterheket az olaszok

  • lapszemle

Olaszországban a vállalatok és a munkavállalók adóterheinek csökkentésére alapot hoznak létre, amelynek forrásai az állami kiadások racionalizálásából származó megtakarítások és az adóelkerülés elleni harc révén keletkező bevételek lesznek - írja a kitekintő.hu.

Elfogadta az olasz képviselőház államháztartási egyensúllyal foglalkozó bizottsága az adóterhek csökkentésére szolgáló alap létrehozására irányuló kezdeményezést. Ezzel a kormány a különböző társadalmi felek azon felhívásának tett eleget, hogy csökkentsék a vállalatokat és a munkavállalókat sújtó adóterheket.

A szóban forgó alap két forrásból fog táplálkozni: a kiadások felülvizsgálatából (spending review) származó megtakarításokból, és az adóelkerülés elleni harc eredményeképpen keletkező bevételekből. Az így befolyó összegeket felerészben használják majd a vállalatok, felerészben pedig a munkavállalók adóterheinek csökkentésére. Az első kategórián belül a termelő tevékenységeken túl a 181 ezer eurónál kevesebbet termelő kisvállalkozásokat is segíti majd az alap. A második kategóriába pedig a munkavállalókon kívül a nyugdíjasok is beletartoznak.

Az adóterhek csökkenésének első jelei várhatóan már 2015-ben érezhetőek lesznek, és az sem kizárt, hogy 2014-ben újabb forrásokat találnak majd az alaphoz, például a korábban illegálisan külföldre exportált, majd Olaszországba visszahozott tőkéket. Ezzel kapcsolatban azonban azt a kitételt teszi a jogszabály, hogy az ilyen módon behozott forrásokat csak vállalatok és munkavállalók adóterheinek csökkentésére lehet majd fordítani, tehát nyugdíjasokéra például nem. Ugyanakkor az ilyen esetleges új forrásokat nem lehet majd automatikusan az adóterhek csökkentésére fordítani, ugyanis az első az államháztartási célok megvalósítása lesz. Vagyis ha 2014-ben romlik az államháztartási egyensúly, az ilyen forrásokat az egyensúly helyreállítására kell majd fordítani.

Nem hiába fektet a kormány ilyen nagy hangsúlyt a munkavállalókra, a foglalkoztatás ugyanis továbbra is jelentős probléma Olaszországban. Az olasz statisztikai hivatal, az Istat szerint a 35 év alattiak körében több mint 3,7 millióan nem tanulnak és nem is dolgoznak, ezzel az olasz adatok európai viszonylatban a legmagasabbak közé tartoznak. A gazdasági miniszter, Fabrizio Saccomanni ezzel összefüggésben optimistán fogalmazott: „az olasz gazdaság kezd kilábalni a válságból. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy minden problémát meg tudtunk oldani.”

Enrico Letta olasz kormányfő szerint „az adók csökkentése fontos lépés a bizalom erősítésében”. A miniszterelnök bejelentette, hogy 2013-ban csökkentek a családokra kivetett adók és a tendenciát az új évben is folytatják. Ezzel összhangban a kis- és középvállalkozásokat tömörítő Olasz Kézművesek Általános Szövetsége (Confederazione Generale Italiana dell’Artigianato – CGIA) is úgy nyilatkozott, hogy elemzéseik szerint 2012-höz képest 2013-ban egy kétgyermekes, egyetlen felnőtt keresővel rendelkező olasz család havonta akár 250 euróval kevesebb adót is fizetett. Más családok is kevesebb adót fizettek tavaly, de idén a várakozások szerint az ő adóterheik is jelentősen csökkennek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close