hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hibás horvát közösségi adószámok

  • adozona.hu

Nem árt ellenőrizni a horvát üzleti partner közösségi adószámát, derül ki a NAV mai közleményéből.

A horvát adóhatóság tájékoztatása szerint, a 2013.07.01-jei Európai Unióba való belépésüket követően azok a horvát adózóik, akik adatbázisukban szerepeltek, és külföldi beszerzést/értékesítést folytattak a csatlakozást megelőzően, automatikusan megkapták közösségi adószámukat - olvasható a NAV honlapján.

Azon adózóik, akik nem kapták meg automatikusan, megkérhetik adóhatóságuktól. 2013. június végén jelent meg új ÁFA törvényük, így rövid idő állt rendelkezésre annak megismerésére illetve alkalmazására. Az EU-s előírások betartásának szándéka vezetett oda, hogy sok adózójuk egyszerűen csak az adószámuk elé írta a HR országkódot. Emlékeztetőül: a horvát közösségi adószám felépítése: HR99999999999 (11 számjegy).

Uniós tagállambeli partnereik hiába ellenőrizték a megadott horvát közösségi adószámot a VIES rendszerben: az érvénytelen volt. A horvát adóhatóság szerint, adózóik jóhiszeműen akartak eljárni, és nem az adó elkerülése volt a cél, ezért kivételesen 2013.07.01-jétől visszamenőleg kiadja a közösségi adószámukat.

Ha meg akarnak győződni horvát partnerük adószámának érvényességéről, akkor lehetőségük van utólag, a kereskedés dátumára rákérdezve megerősítést kérni a NAV Központi Kapcsolattartó Irodájától. Az igazolás kiállítása illetékmentes.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs