hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hibás horvát közösségi adószámok

  • Adózóna

Nem árt ellenőrizni a horvát üzleti partner közösségi adószámát, derül ki a NAV mai közleményéből.

A horvát adóhatóság tájékoztatása szerint, a 2013.07.01-jei Európai Unióba való belépésüket követően azok a horvát adózóik, akik adatbázisukban szerepeltek, és külföldi beszerzést/értékesítést folytattak a csatlakozást megelőzően, automatikusan megkapták közösségi adószámukat - olvasható a NAV honlapján.

Azon adózóik, akik nem kapták meg automatikusan, megkérhetik adóhatóságuktól. 2013. június végén jelent meg új ÁFA törvényük, így rövid idő állt rendelkezésre annak megismerésére illetve alkalmazására. Az EU-s előírások betartásának szándéka vezetett oda, hogy sok adózójuk egyszerűen csak az adószámuk elé írta a HR országkódot. Emlékeztetőül: a horvát közösségi adószám felépítése: HR99999999999 (11 számjegy).

Uniós tagállambeli partnereik hiába ellenőrizték a megadott horvát közösségi adószámot a VIES rendszerben: az érvénytelen volt. A horvát adóhatóság szerint, adózóik jóhiszeműen akartak eljárni, és nem az adó elkerülése volt a cél, ezért kivételesen 2013.07.01-jétől visszamenőleg kiadja a közösségi adószámukat.

Ha meg akarnak győződni horvát partnerük adószámának érvényességéről, akkor lehetőségük van utólag, a kereskedés dátumára rákérdezve megerősítést kérni a NAV Központi Kapcsolattartó Irodájától. Az igazolás kiállítása illetékmentes.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Belső szabályzat

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close