hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fizetésemelés 90 ezer dolgozónak, ők azok

  • MTI

Több mint 90 ezer egészségügyi dolgozó a napokban kapja kézhez a novemberben megemelt bérét – közölte az egészségügyért felelős államtitkár mai sajtótájékoztatóján.

Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett arra, hogy ez a – többlépcsős – béremelés az érdekképviseletekkel korábban indult sztrájktárgyalás eredményeként született egy évvel ezelőtt.

Tavaly novemberben a szakdolgozók bére átlagosan 26,5 százalékkal emelkedett, míg az orvosoké bruttó 107 ezer forinttal lett magasabb. A béremelés második ütemében, idén november 1-jével a szakdolgozók 12 százalékkal kaptak magasabb bért, a szakorvosok fizetése pedig bruttó 100 ezer forinttal nőtt. Továbbá a rezidensek is bruttó 50 ezer forintos bérnövekménnyel számolhattak – ismertette.

Az államtitkár kiemelte, az orvosoknál a bértömeg 40 százaléka valamilyen pótlék vagy túlmunkadíj, és mivel azokat az alapbérből számítják, szinténb emelkedni fognak.

Példákat említve elmondta: egy három éve a pályán lévő szakorvos alapbére 454 820 forintra, egy két évtizede munkaviszonyban dolgozó szakorvosé pedig 510 ezer forintra fog emelkedni, egy nyugdíj előtt álló szakorvos bére pedig 538 ezer forint lesz.

A szakdolgozók esetében egy segédápoló bére 131 779 forint lesz, egy harminc éve a pályán lévő szakápoló bére 196 ezer forintra, míg egy csaknem két évtizede pályán lévő szakápoló, szakasszisztens alapbére 204 454 forintra nő, egy 15 éve a pályán lévő diplomás szakápoló vagy gyógytornász bére pedig 250 398 forintra emelkedik – ismertette az államtitkár.

"Ezek a számok jók, de van még mit tennünk a bérekkel" – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, a kormány elsődleges célja a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) átlagának elérése volt.

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta, a kormány 400 milliárd forintot fordított béremelésre eddig, és – a sztrájktárgyalásokra utalva – közölte: "ezen az úton tovább fogunk menni".

Arra a felvetésre, hogy az érdekképviseletek még ebben az évben plusz egyhavi korrekciót kértek, az államtitkár azt válaszolta, folynak a tárgyalások.

A védőnők bérhelyzetével kapcsolatban – szintén kérdésre válaszolva – azt mondta, az ő helyzetüket jelenleg nem tudják bértáblában rendezni, hiszen eltérő működési formában dolgoznak. A védőnők bérhelyzetét akkor lehet érdemben orvosolni, ha egységes módszertan alapján, egységes bértábla alapján fog működni a rendszer – közölte.

Hozzátette: arra kaptak megbízást a kormánytól, hogy dolgozzák ki a védőnői ellátás új modelljét. Ez – mint mondta – meg is történt, most a tárgyalások következnek az érintettekkel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gépkocsijavítás fél áfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs