hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fiatal vállalkozók: a gasztronómia a sláger

  • lapszemle

Az éttermi és mozgó vendéglátás az egyik legnépszerűbb területté nőtte ki magát a fiatalok körében, ma már csak az üzletviteli és egyéb tanácsadást, illetve a számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenységet választják többen – mondta a Világgazdaságnak Kovács Patrik, a Fivosz elnöke.

Látványos a gasztroboom, de továbbra is az élmezőnyben van a lakó- és nem lakóépületek építése, a mérnöki tevékenység és a műszaki tanácsadás.

Hozzávetőleg minden negyedik szereplőt az új generáció adja: az Opten adatai szerint Magyarországon 775 ezer vállalkozó magánszemély van bejegyezve, 27 százalékuk, mintegy 210 ezer fő 18 és 40 év közötti.

A Fivosz vezetője szerint az induló cégeknek kedvező állami pályázati lehetőség a Lépj a piacra! program, akárcsak az uniós Fiatalok vállalkozóvá válása felhívás, melyeknél 2, illetve 3–6 millió forintnyi kezdőtőkéhez lehet jutni.

Utóbbinak lesz egy következő fázisa az év második felében, amely több mint kétezer termelő, szolgáltató cég elindulását segítheti.

Kovács Patrik szerint célszerű lenne generációváltást segítő pályázatokat is kiírni, hiszen hazánkban jelenleg 19 ezer olyan vállalkozás van, amelynek valamennyi tulajdonosa 65 év feletti.

Ha a cégvezetők elöregedése tendencia marad, az a magyar kkv-k harmadánál súlyos problémákat okoz öt éven belül.

Az is nagyban segítené a fiatal vállalkozókat, ha az oktatásban hangsúlyosabb lenne a közösségben való munka, az önismeret, a logikus gondolkodás és a nyelvismeret.

Divatos kifejezés a startup, de a magyar gazdaságpolitika innovatív mikrovállalkozásként tartja számon az újonnan alapított ambiciózus cégeket. Ám Magyarországon tízből kilenc elbukik, mert nem áll rendelkezésére elegendő kezdőtőke. Ezért egyre népszerűbb megoldás, hogy a cégek startupgyárhoz fordulnak, amely több startupot épít egyidejűleg, a központosított erőforrásokat valamennyiük rendelkezésére bocsátva.

Bohner Tamás, a Drukka Startup Stúdió alapító-ügyvezetője szerint a shared economy a jelen, az online marketing és a mesterséges intelligencia a jövő. Ha egy koncepció sikeres, befektetőt keresnek hozzá, amint sikerül megtalálni, kiszervezik a startupot, onnantól a saját lábára állhat.

Mintegy 20-25 elképzelés közül választották ki azt a tíz vállalkozást, melynek a hóna alá nyúltak – köztük tisztító-takarító, jegyközvetítő-asztalfoglaló cégekkel –, 60 százalékuk azóta 50–130 millió forintos befektetést kapott.

A magánbefektetők mellett az állami támogatásnak is fontos szerepe van, utóbbiban mérföldkő a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. indulása.

A rendelkezésre álló 50 milliárd forintból 10 milliárdot az inkubációs ötletek támogatására juttatnak, 16 milliárdot a magvető fázisú, 24 milliárdot pedig a startup vállalkozások számára.

Az Enterprise Hungary idén már a Hivanturesszel együtt hirdette meg a vállalkozói programját Londonban: Nagy-Britanniában élő, 18 és 30 év közötti, vállalkozói motivációval, üzleti ötlettel vagy startuppal rendelkező magyar fiatalok jelentkezését várják.

Forrás: vg.hu; http://www.vg.hu/vallalatok/gasztroboom-a-cegeknel-484497
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés során

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Csoportos személyszállítás - visszaigényelhető áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5 százalékos áfa, ha egyéni vállalkozó az építtető

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink