hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezt tegye, ha adótartozása vagy -túlfizetése van!

  • Lepsényi Mária adószakértő

A NAV október 31-éig értesíti azokat az adózókat, akiknek adó-, illetve vámtartozása vagy túlfizetése van, továbbá késedelmi pótlék értesítőt is küld.

Ezzel kapcsolatos teendőkről részletes tájékoztató jelent meg a NAV honlapján.

Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemben ötezer forintnál több tartozása, vagy túlfizetése van. A kivonat mellett az adózó a késedelmi pótlékról is értesítőt kap, amennyiben fizetési kötelezettségét nem teljesítette, vagy csak késedelmesen, és emiatt ötezer forintot elérő késedelmi pótléka keletkezett.

Akik elektronikus bevallók (kötelező a netes felületet használniuk), továbbá akik önként választják a kapcsolattartás elektronikus útját, adószámlájukat is elektronikusan követhetik, nem kapnak papíralapú értesítést.

Tekintve, hogy a gazdálkodó szervezeteknek/személyeknek (például: gazdasági társaság, ügyvédi iroda, egyéni vállalkozó stb.) elektronikus kapcsolattartást ír elő a törvény, az adószámlával összefüggésben számukra papíralapú értesítés nem érkezik.

A természetes személyek részére törvény kötelező jelleggel nem határozza meg elektronikus kapcsolattartást, elsődlegesen – amennyiben lehetséges – ezen adózókkal is elektronikus úton tartja a NAV a kapcsolatot. Ha azonban az adózó erre vonatkozóan tiltó nyilatkozatot tesz, akkor a jogszabályi rendelkezések szerint elektronikusan nem értesíthető.

Ennek megfelelőn a kivonatok kiküldése során, ha a természetes személy (vagy az állandó meghatalmazottja) rendelkezik elektronikus kapcsolattartásra alkalmas tárhellyel, és nem tesz elektronikus kapcsolattartást kizáró nyilatkozatot, akkor a NAV papíron nem küld értesítést az adószámla állapotáról, kizárólag elektronikusan tájékoztatja a lekérdezési lehetőségekről.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy mire kell ügyelnie adótartozás vagy adótúlfizetés rendezése esetén!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Készpénzes számla pénztárgépes boltban?

Nagy Norbert

adószakértő

Áruértékesítés közösségen belül

Nagy Norbert

adószakértő

Göngyöleg-visszaváltás számlázása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close