hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek az országok kerülhetnek le az EU feketelistájáról

  • BruxInfo

Tizenegyre csökkenhet a túlzott deficit-eljárás alatt tartott EU-országok száma, ha az EU pénzügyminiszteri tanács áldását adja a Bizottság hétfői javaslatára. Az országspecifikus ajánlások részeként Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Hollandia és Szlovákia esetében javasolták az eljárás lezárását, miközben újabb figyelmeztetést intéztek a francia kormányhoz.

A túlzott deficit-eljárás szorításából a jelek szerint hamarosan kikerülő hat ország zömében 2009-ben (Dánia 2010-ben) „esett bűnbe”, azaz ugrott 3 százalék fölé a költségvetési hiány. A rekordot annak idején Szlovákia vitte el 2009-es 8 százalékos deficitjével, amit azonban 2013-ban már sikeresen 2,8 százalékra szorítottak le, és Bizottság előrejelzése szerint a tendencia a következő években is csökkenő lesz.

A „hatok” közül az elmúlt két évben Belgium került közel ahhoz, hogy a hiány esetleges, három éven túl nyúló fennmaradása miatt majdnem pénzbírságot kellett elszenvednie. Azonban éppen tavalyra végül a belga kormány 2,6 százalékra le tudta faragni a hiányt, és a tavaly elfogadott három éves stabilizációs programot a Bizottság meggyőzőnek tartott ahhoz, hogy erre az évre már 2,15, jövőre 1,4 százalékos deficitet valószínűsítsenek.

Nem járt ilyen jól Franciaország, amely tavaly két éves haladékot kapott arra, hogy a 3 százalékos plafon alá gyömöszölje költségvetési hiányát, ám a mostani bizottsági becslések szerint változatlan párizsi kormánypolitika mellett erre vajmi kevés esély van. A legutolsó előrejelzés erre az évre 3,9 százalékos, jövőre is még mindig 3,4 százalékos deficitet valószínűsít. Erre mondta azt hétfői brüsszeli sajtóértekezletén José Manuel Barroso bizottsági elnök, hogy „változatlan politika mellett ezek a célok veszélybe kerülhetnek”.

Franciaország kapcsán már a februári bizottsági gazdasági előrejelzés is „beteg(ségbe hajló) emberként” jellemezte az ország makrogazdasági állapotát. A makacs költségvetési hiány mellett növekedésében a relatíve rossz teljesítményt hozó „egy százalékos klubban” van, magas a munkanélküliség (11 százalék), és tetemes, illetve - ami rosszabb - folyamatosan növekvő az államadósság: idén 96,1 százalék, jövőre már 97,3 is lehet.

A mostani bizottsági jelentés szerint jóllehet, a francia kormány kilátásba helyezett az idei évre kiegészítő intézkedéseket, de ezeket még végre kell hajtani, miközben már most előrelátható, hogy a 2015-re tervezett megtakarítás nagysága „túl ambiciózus”.

A brüsszeli testület szerint az üzleti oldalt terhelő súlyos adókon enyhíteni kellene, és nagyobb súlyt kellene fektetni a kiadások visszavágására. Megfigyelők megjegyzik, hogy mindkét felvetés – ami nem új a francia programok kapcsán – homlokegyenest ellenkező Fracois Hollande elnök szocialista kormányának programjával, amelyik elsősorban a tőke tekintélyes megadóztatásával igyekezett forrásokat előteremteni úgy a hiány csökkentésére, mint mindeközben is a szociális kiadások fenntartására.

Szakértők arra számítottak, hogy hasonló intésekben lehet része Olaszországnak, Horvátországnak és Szlovéniának is, ám esetükben Olli Rehn pénzügyi biztos megértőbbnek bizonyult, és a három ország kormányának programját „megfelelőnek” minősítette arra, hogy „a fennálló kihívásokra megfeleljenek”. Annyit azért a bizottsági papír még így is szükségesnek érzett jelezni, hogy Szlovéniának további erőfeszítéseket kellene tennie bankszektorának stabilizálása érdekében, Olaszországtól pedig a brutális méretű államadósság csökkentését sürgették, (az olasz eladósodottság jelenleg Görögország után a második legmagasabb: 135 százalékos).

A hétfői ajánlások közzétételekor bizottsági részről visszatérően emlékeztettek, hogy az euróválság csúcspontján, 2011-ben 24 tagország ellen folyt túlzott költségvetési hiány-eljárás, ez ment le tavalyra tizenhét tagországra – ekkor került ki Magyarország is az eljárás karmai közül -, és a mostani hat „felmentő ítélet” után immár csak 11 ország esetében tartják fenn az eljárást.

Ahhoz persze, hogy a "rosszak" tábora valóban 11-re csökkenjen, még arra is szükség lesz, hogy az EU pénzügyminiszterei is egyetértsenek a Bizottság javaslatával. A pénzügyminiszteri tanács következő ülése június 20-án esedékes, Luxemburgban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs