35 találat a(z) Belgium cimkére

Megjelent az új dél-afrikai vírusvariáns Európában Cikk

Belgiumban kimutatták a koronavírus új, a Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett variánsát, ami miatt a belga kormány a térségből érkező utazókra vonatkozó korlátozásokra készül, egyben újabb megszigorító intézkedéseket vezet be a járvány megfékezésére – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap pénteken.

Így alakult a szolgáltatások külkereskedelme az I. negyedévben Cikk

2021 I. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 25, importja 16 százalékkal csökkent az előző év azonos negyedévéhez képest. Az aktívum 826 millió euró volt, 724 millió euróval kevesebb a 2020. I. negyedévinél. A koronavírus okozta járvány negatív gazdasági hatásai továbbra is érdemben mérséklik a szolgáltatás-külkereskedelmi forgalmat. Az előző negyedévhez mérten az export 8,4, az import 11 százalékkal csökkent, olvasható Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Kiegészítő tevékenységű katás egyéni vállalkozó keresőképtelensége / bt. kültag tagi jogviszonya külföldi munkaviszony mellett Kérdés

Rekordmennyiségű hamisított cigarettát foglaltak le Cikk

Mintegy 126 millió hamis márkajelzésű cigarettát foglalt le év eleje óta a belga vámhatóság Antwerpen tartományban – közölte a belga vámhatóság pénteken.

Belga útdíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szerződéses viszonyban állunk a DKV-val, mely havi rendszerességgel utólag állítja ki 0%-os áfatartalmú számláját többek között a belga útdíjról. Ezt az időszakos elszámolású számlát közösségi adóalanytól igénybevett szolgáltatásként (27% áfa felszámításával) szükséges szerepeltetni az áfabevallásban és az összesítő nyilatkozatban is? (A 27% áfát levonásba is helyezzük.) Válaszukat előre is köszönöm!

Külföldön tankolt üzemanyag jövedéki adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk hivatásos sofőrjeinek egy része Belgiumban végzi a munkáját időszakos jelleggel. A kinti tartózkodásuk alatt a tehergépjárműveket a kapcsolt vállalkozásunk telephelyén lévő töltőállomáson, Belgiumban tankolják meg. A kapcsolt vállalkozásunk havonta továbbszámlázza felénk az adott hóban tankolt mennyiséget, autóra lebontva, 21 százalék adótartalommal. A kapcsolt vállalkozásunk a dízel üzemanyag jövedéki adóját Belgiumban visszaigényli, melynek éves összegét most szeretnék felénk is jóváírni. Kérdésünk az, hogy ebben az esetben a jóváíró számlát is 21 százalék adótartalommal szükséges kiállítaniuk felénk? Válaszukat előre is köszönöm!

Sztrájkok nehezítik Belgium közlekedését, több ipari cégnél nem vették fel a munkát Cikk

Sztrájkok nehezítik a helyközi tömegközlekedést, forgalomlassító demonstrációk okoznak torlódásokat, valamint kohászati üzemek, élelmiszer- és textilipari vállalatok munkásai szüntették be a munkát pénteken, a szakszervezeti fellépés napján Belgiumban.

Afrikai sertéspestis: ennyit veszítettek a magyar húsexportőrök Cikk

Jelentősen "össze fogja kavarni" az európai húspiacot az afrikai sertéspestis, amely a hétvégén Belgiumban, az unió hatodik-hetedik legnagyobb sertéstenyésztő országában is felütötte a fejét – mondta ma a Hússzövetség elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Gyes külföldi tartozkódás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kismama Belgiumban él, ott csak családi pótlékot kap, heti 20 órás munkaviszonyban dolgozik. A baba augusztusban töltötte be a két éves kort. A baba és az anyuka magyar állampolgárok, magyar állandó lakcímmel rendelkeznek. Értelmezésem szerint visszamenőleg 6 hónapra jogosult gyesre. Jól gondolom? Köszönettel.

Külföldről kapott megbízási díj adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély Belgiumból és Szlovákiából megbízási szerződés alapján kapott díjazást a 2017. adóévben (szabad foglalkozás). A szerződés szerint az adók megfizetését a belföldi illetőségű magánszemély vállalta, a kfizetők nem fizettek semmilyen adót. Kérdésem, hogy a magánszemélynek magyarországon milyen adó-, illetve járulékfizetési kötelezettsége (ennek mi a mértéke) keletkezett és milyen határidővel (kifizetői minőségében sem fizetett adót és járulékot a megbízó). Válaszát előre is köszönöm!

Külföldön végzett szolgáltatás számlázása alanyi adómentes adózó esetén Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Magyarországon bejegyzett és székhellyel rendelkező, alanyi adómentes katás bt. Belgiumban táncművészeti tevékenységet fog végezni. Erről számlát fog kiállítani Belgiumban bejegyzett, áfamentes közhasznú társaságnak, euróban (kb. 300 000 forintnak megfelelő összegben). Abban kérném segítségét, hogy: - a számlát a magyar cég áfamentesen állíthatja-e ki; - a számlázás miatt kell-e neki uniós adószámot kiváltania; - kell-e 1865-ös áfabevallást és 18A60-as bevallást benyújtania? A bt. eddig csak magyar partnernek számlázott. Előre is köszönöm segítségét.

Belföldi egyéni vállalkozó Belgiumban értékesít Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy belföldi egyéni vállalkozó (alanyi mentes), aki webshopot üzemeltet és ruhákat értékesít magánszemélyeknek. Kiköltözik Belgiumba, de 3-4 hetente hazajár, mivel a vállalkozását továbbra is folytatja itthon. De szeretne értékesíteni a Belgiumban élő magyaroknak is, ottani átvétellel. Az a kérdésem, hogy keletkezik-e Belgiumban telephely, mivel kint is értékesít? Kell-e neki belga adószámot kérnie? Ha nem keletkeztet az értékesítés telephelyet és nem kell adószám sem, akkor a számlázás a szokásos módon történik alanyi mentes minőségben magánszemély felé? Köszönöm a választ!

Belgiumi tehergépjármű eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. Belgiumból vett használt tehergépkocsit, nulla százalékos adó szerepel a számlán, illetve áfamentes a belga áfatörvény 39. cikk 1. paragrafusa alapján, mint EU-n belüli teljesítés .(2006/112/EK,138. cikk). Magyarországi eladás esetén hogyan számít fel áfát a cég?

Kiküldetés adózása Kérdés

Társaságunk 2017. évben egy holland cég megbízását teljesítette Belgiumban. A tevékenységet személyesen én végeztem, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezem. Az év második felében derült ki, hogy a külföldi kiküldetésben eltöltött idő meghaladja a 183 napot. Társaságunk végig vonta a szja-előleget tőlem. Kérdésem: csak a saját szja-bevallásomban tudom-e visszaigányelni a befizetett előlegeket, vagy a társaságnak a havi 08-as bevallásokat kell önrevízióznia? Belgiumban vagy Hollandiában kell adóbevallást beadnom ebben az esetben?

Magyar cég belga cégnek szolgáltatást végez Belgiumban Kérdés

A magyar cég generál, ő köt generálszerződést a belgával. A magyar cég magyar alvállalkozókkal szeretné megoldani a szolgáltatást. Az alvállalkozókkal a generálnak milyen szerződést kell kötnie, hogy az alvállalkozók jogszerűen tartózkodhassanak a belga munkaterületen? A generál a belgával hogyan köt szerződést arra vonatkozóan, hogy alvállalkozókat küld ki Belgiumba? A szolgáltatás számlázása milyen módon történik a magyar generál felé? Ugyanolyan feltételekkel, mint ahogyan a magyar generál a belga felé?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Román állampolgár járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Hallgatói munkadíj arányosítása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs