hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

E-ügyintézés az adóhatósággal – figyeljen a buktatókra!

  • adozona.hu

2018. január 1-jétől a közigazgatásban általánosan kötelezővé vált az elektronikus ügyintézés, illetve ugyanettől az időponttól a gazdasági társaságok számára általánosan kötelező a Cégkapu használata. Az adóhatósággal való elektronikus kommunikációról egyre több a tapasztalat, az új rendszer még sok buktatót hordoz magában. Az OrienTax összefoglalta, mire érdemes odafigyelni.

Az elektronikus ügyintézés kötelezettsége minden gazdálkodó szervezetre (például kft., bt., zrt.) és egyéni vállalkozóra, sőt az adóköteles tevékenységet végző természetes személyekre is kiterjed. Kivételt képeznek a lakásszövetkezetek, valamint az adószámmal nem rendelkező egyesületek, alapítványok.

Fontos újítás, hogy immár nem csak a NAV, hanem az önkormányzatok előtt is elektronikusan kell eljárni. Ez azt jelenti, hogy a helyiadó-bevallásokat elméletben nem fogadhatják be az önkormányzatok papíralapon. Ha az önkormányzat nem alakított ki külön elektronikus felületet/nyomtatványt, akkor az e-papír szolgáltatás használatával kell a bevallást benyújtani.

Hogyan nyújtsunk be e-iratot?

Főszabályként – az elintézendő ügytől függően – a nyilatkozatokat a megfelelő formanyomtatvány használatával tudjuk benyújtani az ÁNYK alkalmazás segítségével, a szokott módon. Olyan esetben, amikor nem került kialakításra formanyomtatvány, a már említett e-papír felületen tudjuk ezt megtenni, formai kötöttség nélkül (például igazolási kérelem).

Adóhatósági iratok kézbesítése

A vállalkozások esetén a korábbi Ügyfélkapu (új nevén: KÜNY) helyébe a Cégkapu lép, a gazdasági társaságok tehát ezentúl kizárólag a Cégkapun keresztül kommunikálhatnak a hatóságokkal. Elméletben. Gyakorlatban ugyanis a NAV a főszabálytól eltérve év végéig lehetőséget ad a vállalkozásoknak az Ügyfélkapun keresztüli kapcsolattartásra. Figyeljünk azonban arra, hogy az adóhatóság Cégkapuról benyújtott dokumentum (pl. bevallás, nyilatkozat), vagy kifejezett rendelkezés hiányában továbbra is a törvényes képviselő ügyfélkapu-tárhelyére küldi meg a hivatalos iratokat, nem pedig a Cégkapura. Előfordulhat tehát, hogy a cégvezetők (és meghatalmazottak) a frissen regisztrált Cégkaput figyelik az ügyfélkapu helyett, és így nem szereznek tudomást egy megindult adóhatósági ellenőrzésről.

Arra is figyelni kell, hogy ha több ügyvezetője van a cégnek (például egy önálló és két együttes cégjegyzési joggal rendelkező), akkor a NAV ellenkező rendelkezés hiányában kizárólag az önálló cégjegyzési joggal rendelkező képviselőnek küldi meg az elektronikus iratokat.

Állandó meghatalmazottak bejelentése

Az állandó meghatalmazottak bejelentése egy jó megoldás lehet azoknak a cégvezetőknek, akik nem akarják/tudják napi szinten a tárhelyükre érkező dokumentumokat figyelemmel kísérni. A NAV-nak ugyanis főszabály szerint az állandó meghatalmazottnak is meg kell küldenie az iratokat, így egy munkavállalónak vagy adószakértőnek adott állandó meghatalmazás garanciát jelenthet arra, hogy mindig időben értesülünk az adóhatóság leveleiről.

Az egyszerű megvalósításnak azonban akadálya, hogy a NAV az állandó meghatalmazott bejelentésére szolgáló „EGYKE” nyomtatványhoz elektronikusan hitelesített és a vállalkozás törvényes képviselőjének elektronikus aláírásával ellátott meghatalmazás csatolását várja el. Ezzel kapcsolatban a NAV nemrég tett közzé egy tájékoztatót, amiben az adóhatóság gyakorlatilag azt javasolja, hogy az általa üzemeltetett e-bev felületen jelentsük be az állandó meghatalmazottat, ugyanis ebben az esetben nem szükséges elektronikusan hitelesíteni a meghatalmazást, hanem elegendő szkennelt formában feltölteni azt. Fontos, hogy ilyenkor a meghatalmazottnak el is kell fogadnia a meghatalmazást az e-bev felületre való belépést követően, ugyanis az csak így válik érvényessé.

Mi történik, ha mégis papíralapon adunk be bevallást, nyilatkozatot?

Ha az elektronikus ügyintézésre kötelezett mégis papír alapon nyújtja be nyilatkozatát (például bevallását) nem csak a NAV, hanem adott esetben az önkormányzat is figyelmen kívül hagyhatja azt. A törvény szerint ugyanis az elektronikus út helyett papíron beadott nyilatkozat hatálytalan, vagyis olyan, mintha be sem adták volna.

Tapasztalataink szerint főleg az önkormányzatoknál, kormányhivataloknál döcögősebb az e-ügyintézésre való áttérés. Találkoztunk olyan esettel, amikor az önkormányzat is csak papíralapon küldte meg a döntését először, majd csak egy hét múlva követte azt az elektronikus „változat”.

Összességében a vállalkozásoknak azt tudjuk tanácsolni, hogy ne halasszák az utolsó pillanatokra a Cégkapura történő áttérést, ugyanis a decemberi évzárási teendők mellett nem biztos, hogy megfelelő erőforrás jut a Cégkapus ügyintézés elsajátítására – írja hírlevelében az OrienTax.

Segítségre lenne szüksége a cégkapu használatával kapcsolatban?
Rendelje meg kedvezményesen a CÉGKAPU A GYAKORLATBAN 2019 című segédanyag-csomagot.
A segédanyagok a problémás kérdésekre fókuszálva, tömören, gyakorlatiasan mutatják be a cégkapu kezelésének legfontosabb tudnivalóit.
Részletek >>

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék beszerzése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakdolgozói bértámogatás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink