hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Drágább lesz céges üdülőben pihentetni a dolgozókat

  • adozona.hu
1

Kft. vásárol egy üdülőt, az áfát visszaigényli, mivel bevételszerzés céljából vette az ingatlant. Ha a tulajdonosok és a dolgozók is igénybe veszik üdülésre az ingatlant, akkor természetbeni juttatásban részesülnek? Más megítélés alá esik tulajdonos, illetve a dolgozó? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Ez év december 31-éig a munkavállalók és a személyes közreműködésre kötelezett tagok esetében az ingyenes vagy kedvezményes üdülési juttatás egyes meghatározott juttatásnak minősül. Ha viszont az üdülő megvásárlására még csak most kerül sor, akkor vélhetően már csak jövőre pihennének benne a kft. dolgozói, illetve tulajdonosai, mely esetben az üdülés szokásos piaci értékét a magánszemélynek a kft.-vel való jogviszonya szerinti jövedelemként kell figyelembe venni, amely után a közterheket a kft.-nek, illetve a magánszemélynek a szja-törvény 46. paragrafusának (7)–(10) bekezdéseire, a Tbj. 50. paragrafusának (5) bekezdésére, valamint az új szochotörvényre figyelemmel kell megfizetnie.

A dolgozók és a tulajdonosok közötti különbségtétel a társasági adóról (tao) szóló törvény 3. számú mellékletének 3. pontján alapszik, mely szerint vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek csak az kft. által a vele munkaviszonyban álló magánszemély, illetve vezető tisztségviselője, tevékenységében személyesen közreműködő tagja, korábban munkaviszonyban álló, saját jogú nyugdíjasa, valamint az említett magánszemélyek közeli hozzátartozója részére személyi jellegű egyéb kifizetésként elszámolt összeg, és az ahhoz kapcsolódó, törvényen alapuló, az államháztartás valamely alrendszere számára történő kötelező befizetés minősül (azaz a „csak” tulajdonosnak adott juttatás növeli a tao-alapot).

Az áfa tekintetében az üdülő beszerzése (mivel az nem lakóingatlan) nem esik tételes áfalevonási tiltás alá, így az általános szabályok szerint kell az áfa levonhatóságát megvizsgálni. Azaz, ha az adóalany adóköteles gazdasági tevékenységét szolgálja a beszerzés, úgy levonható az áfa. Itt érdemes figyelni az ingatlanra vonatkozó speciális szabályokra is: használt ingatlan esetén fordított adózással kell számolni.

Ugyanakkor, ha az adóalany érvényesítette adólevonási jogát, akkor a tulajdonosok és dolgozók üdülőhasználatának vonatkozásában is áfafizetésre kötelezett, még akkor is, ha a kft. nem kért térítést a dolgozóktól/tulajdonosoktól az üdülő használatáért. Ha a dolgozók/tulajdonosok a piaci árnál kedvezőbb áron tudnak az üdülőben tartózkodni, akkor az áfatörvény adóalap-kiigazítási szabályára kell figyelni, mert ez esetben is a szokásos piaci áron kell megfizetni az áfát (áfatörvény 67. paragrafus).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Le is lehet számlázni azt az üdülést a tulajdonosok felé, mint mindenki más felé. Ez a legtisztább megoldás.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás?

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mezőgazdasági idényjellegű munka

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Elektromos kerékpár

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close