hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az erős dollár mindenkinek fáj

  • adozona.hu

Év eleje óta 10 százalékkal erősödött az amerikai dollár az euróhoz képest. Ez jó hír az amerikai turisták számára, az átváltási árfolyamnak köszönhetően nagyjából 10 százalékkal nőtt a vásárlóerejük. A Föld többi lakója számára azonban ez elég nyugtalanító hír.

Az erős dollár negatívan hat az egész világgazdaságra, mivel a nemzetközi kereskedelem több, mint ötven százaléka dollárban történik. Ez a jelenség negatív hatást gyakorol a magánszemélyekre és vállalkozásokra egyaránt, utóbbiaknak egyedül a fedezeti stratégia nyújthat biztonságot. A kormányok sem érezhetik magukat biztonságban.

Egyedülálló gazdasági környezet alakul

Több szempontból is egyedülálló gazdasági és pénzügyi környezet van kialakulóban. A legutóbbi és a 2007-2008-as gazdasági és pénzügyi válsággal ellentétben most nincsenek növekedési lehetőségek. Számos feltörekvő országban gyengült a gazdasági helyzet és Kínában érezhetően lassult a növekedés. Több országra is stagfláció jellemző, mint például Németországra, míg mások a recesszió szakaszába lépnek, mint az Egyesült Királyság. Ezen okokból kifolyólag ismét az amerikai dollárra helyeződik a hangsúly, válság esetén ez automatikusan így történik, még akkor is, ha a válság először az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalható.

Hosszú nehézség várható

A főbb fizetőeszközök képesek lesznek megőrzni stabilitásukat, hiszen az angol font is túlélte a Brexitet, túl fogja élni az angol jegybank szerinti öt negyedéven át tartó recessziót is. Az euró tovább gyengül az amerikai dollárral szemben, az év vége felé ismét elérheti a 0,90-et. Tehát nem hirtelen összeomlásról, hanem inkább hosszú nehézségről van szó. A monetáris problémák elsősorban a kisebb devizákat fogják érinteni, mint például a pakisztáni rúpia, vagy a ghánai cedi, stb. Nehéz feladat előtt állnak az érintett jegybankok is a devizapiaci beavatkozásra vonatkozó képességükkel és a fizetőeszköz stabilizálásával kapcsolatban.

Biztonsági út a vállalatoknak: a fedezeti stratégia

A dollár erősödésével járó világgazdasági nehézségek mindenkire hatnak, a vállalatok felét azonban közvetlenül is érinti. Azért érdemes fedezeti stratégiát kidolgozni, hogy egy árfolyamzuhanás esetén ne tüzet oltsanak a cégek, hanem a körülményektől függetlenül biztonságosan tudjanak működni – tanácsolja Henrik Gergely, az iBanFirst pénzforgalmi intézmény magyarországi értékesítési vezetője.

Három típusú fedezeti stratégia közül választhatnak a cégek, amely függ a kockázatvállalási kedvtől, az árrés mértékétől és hogy milyen devizákkal dolgoznak. Ezért minden partnerünknek személyre szabottan választjuk ki a megfelelőt. Egy azonban biztos: aki rendelkezik fedezeti stratégiával, sokkal nyugodtabban áll majd egy-egy gazdasági esemény előtt, mint aki nem – tette hozzá Henrik Gergely.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs