hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Angliai lakás kiadása, angol autó honosítása – adózási kérdések hazatelepüléskor

  • adozona.hu

Angliában élő és a hazaköltözést tervező olvasónk tett fel kérdést azzal kapcsolatban, hogy angliai lakásuk kiadása után hogyan kell adózni és jövedelmet bevallani. A lakáskiadás mellett érdeklődött még külföldi rendszámú személyautója Magyarországon történő használatáról, illetve arról, hogy egy Magyarországon a nyereménybetétkönyvhöz hasonló angliai konstrukció esetleges nyerteseként mennyit és hogyan kellene adóznia itthon. Az olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A részletes olvasói kérdés így hangzik: jelenleg Angliában élek, de jövőre tervezem a hazaköltözést angol párommal, es ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem.

1. A párom egy angliai lakás tulajdonosa, amelyet miután elköltöztünk, ki szeretne adni. A lakbér éves szinten kevesebb lesz, mint az angliai Personal Allowance, amely 12 000 font/év (éves bevételi maximum, amely alatt nem kell adót fizetni Angliában). Kérdésem, hogy ha Magyarországon élünk, kell-e neki adót fizetni ez után az angliai bevétel után, ha Angliában ez adómentesnek számít.

2. Kocsival fogunk hazaköltözni (angol, jobbkormányos), amelyet az első néhány hónapban szeretnénk Magyarországon is használni. Mennyi idő után vagyunk kötelesek bejelenteni a külföldi gépjárművet, és adót fizetni utána, illetve mennyi az adó külföldi gépjármű esetén?

3. Rendelkezem úgynevezett Premium Bond-dal, amely egy egyszerű állami számla. Az említett számlán minden betett font után az illetékes kap egy sorszámot. Ezek közül a sorszámok közül sorsolnak havonta (mint egy lottónál) és a nyeremény (maximum 1 millió font) adómentes. Hazaköltözés esetén megtarthatom-e ezt a számlát, és ha igen és nyerek, azt be kell-e vallanom és adót fizetnem utána Magyarországon?

Szakértőnk válasza a következő:

1. Az Egyesült Királyságban bérbeadott lakás adózásának eldöntéséhez a Magyar Köztársaság és Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága között a jövedelem- és a tőkenyereség-adók területén a kettős adóztatás elkerüléséről szóló 2011. évi CXLIV. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. Ezen Egyezmény 6. cikke értelmében az Angliában fekvő ingatlan bérbeadásból származó jövedelem alapvetően Angliában adóztatható. A kettős adózás elkerülésére a 22. cikkben foglaltak az irányadók, mely kimondja, ha a Magyarországon belföldi illetőségű személy olyan jövedelmet élvez, amely megadóztatható az Egyesült Királyságban és így az Egyesült Királyságban megadóztatták, Magyarország mentesíti az ilyen jövedelmet az adó alól, mindazonáltal ennek a belföldi illetőségű személynek a többi jövedelme utáni adó kiszámításánál figyelembe veheti a mentesített jövedelmet. A kulcskérdés ebben az esetben az, ahogyan azt Ön a kérdésében is szerepeltette, hogyan kell ezt a rendelkezést értelmezni, ha az angol szabályok értelmében nem történik adófizetés. Véleményem szerint, az Egyezmény alapján az Egyesült Királyság jogosult az adóbevételre, mely után ott a fizetendő adó összege nulla. Ezt a jövedelmet egy magyar illetőségű személynek csak tájékoztató adatként kell a magyar szja-bevallásban feltüntetni.

2. A külföldi rendszámú gépkocsi Magyarországon történő használatával összefüggésben a következőkről tájékoztatom. A közúti forgalomban a gépjármű a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt, amennyiben az üzemben tartója belföldi üzembentartónak minősül, vagy a vezető Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik. Ez alól kivételt jelent, ha a járművezető szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van, és a járművet – hat hónapon belül összességében – 30 nap időtartamot meg nem haladóan használja Magyarország területén, és a használathoz az üzemben tartó a jármű birtokba adása időpontjának, továbbá a használati jogosultság időtartamának megjelölését is tartalmazó okiratba foglalt nyilatkozatával hozzájárult. Úgy értem, hogy Önnél ez utóbbi eset nem mérvadó ezért hazaköltözést követően javaslom, hogy minél gyorsabban intézkedjen a gépjármű honosításáról.

3. A kötvények adózása Magyarországon a kamatjövedelmek kategóriájába tartozik. A kérdésében ismertetett befektetés hasonlít az úgynevezett nyereménybetétkönyvekből származó jövedelmekhez. Ez azt jelenti, ha Ön lesz a szerencsés nyertes, akkor ez után Magyarországon 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetnie, melyet az adott évi adóbevallásában kell majd bevallani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vendéglátó egység nyitása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Garázskapucsere

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó szja-bevallása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close