hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adókörkép: amiben biztosan élen jár a régióban Magyarország

  • MTI

A kelet-közép-európai régió valamennyi országa a forgalmi és fogyasztási adókra helyezi a hangsúlyt, az általános forgalmi adó (áfa) Magyarországon a legmagasabb, ugyanakkor itt a legalacsonyabb a társasági nyereségadó – derül ki a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat ötödik alkalommal megjelent Kelet-Közép-Európai Adókalauz 2017 (Mazars CEE TaxGuide 2017) című kiadványából.

A kiadvány 19 ország (a vvisegrádi országokon kívül Görögország, Oroszország, Ukrajna, valamennyi volt jugoszláv utódállam, Albánia és a Baltikum államai) adókörnyezetét mutatja be.

Az általános forgalmi adó a legtöbb országban 19 és 22 százalék között van, és ugyan több termék is bekerült a kedvezményes kulcsba, az általános adómérték Magyarországon a legmagasabb, 27 százalék. Régiós átlag alatti az idén 9 százalékra csökkentett társasági adó kulcsa, ilyen alacsony adókulcsot a régióban eddig csak Montenegró kínált – mondta el H. Nagy Dániel, a Mazars szenior adómenedzsere a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón.

A forgalmi és fogyasztási adók térnyerésével párhuzamosan a jövedelmeket és a foglalkoztatást terhelő adók aránya némileg mérséklődött, azonban a felmérés alapján a kelet-közép-európai régióban sem igazán "olcsó" már a foglalkoztatás.

A régió többi országához képest az egykulcsos, 15 százalékos magyar személyi jövedelemadó (szja) nem magas, és a szociális hozzájárulási adókulcs is idén csökkent 22 százalékra. Azonban a munkavállalót terhelő közterhekkel együtt nézve az adóterhelés magasabb, mint a vizsgált országokban: 100 ezer forint nettó jövedelem juttatása 184 ezer forintjába kerül a munkáltatónak – példálózott H. Nagy.

Kitért arra is, hogy az adóalap számításának módja országonként jelentősen eltérhet, ezért a nyereségadózást nem lehet csak az adókulcsok alapján összehasonlítani, a legmagasabb és legalacsonyabb kulcs közötti 20 százalékpontos eltérés egyértelműen szemléletbeli különbséget takar. Az elmúlt öt évben több állam is csökkentett a nyereségadó mértékén néhány százalékpontot, a régióban az adókulcsok átlaga nem éri el a 16 százalékot. Adómérték-növelésre egyedül Görögországban volt példa, az adókulcs 29 százalékra emelkedett.

A szakember hangsúlyozta, a kelet-közép-európai régió országainak adórendszere az elmúlt években viszonylag stabil, a drasztikus strukturális átalakulások korszaka lezárult, a válságadókat kivezették vagy beépültek az adórendszerekbe.

Több állam innovatív módon akadályozza meg az adócsalást. Az adóbeszedés hatékonyságát erősítő intézkedések (például a digitális eszközök alkalmazása) pedig még tovább emelik majd az áfabevételeket – jegyezte meg H. Nagy Dániel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Euróalapú szállásadás számlázása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Noprofit bt. beszámolófajta

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló nonprofit bt.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close