hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóelkerülés: Ausztria és Luxemburg ellenállása is segíti

  • MTI

Ausztria és Luxemburg ellenállása miatt továbbra sincs teljes körű egyetértés az unión belül abban, hogy a tagországok automatikusan mindenre kiterjedő tájékoztatást kötelesek-e adni egymásnak a bankjaikban más uniós polgárok által tartott értékpapírokról és az azok után realizált jövedelemről.

A kérdés szorosan összefügg azzal, hogy lesz-e ilyen megállapodás az unió és öt EU-n kívüli európai ország - Svájc, Liechtenstein, Andorra, Monaco és San Marino - között.

A jelenlegi szabályok szerint az EU-országok - nem személyekre történő lebontásban, hanem a végösszeg tekintetében - tájékoztatni kötelesek egymást arról, hogy más tagországbeli betétesek mekkora kamatjövedelemre tesznek szert bankjaikban. Az ebből levont forrásadónak az érintett ország számára történő átutalásával e téren az adóelkerülést is minimalizálni lehet. Arra azonban már nincs szabály, hogy ugyanezt érvényesítsék más pénzügyi termékek, például befektetési papírok után szerzett jövedelmek vonatkozásában is.

Az Európai Bizottság 2008 óta ösztökéli a tagállamokat, hogy tegyenek további lépéseket az adóelkerülés kivédése érdekében. Tavaly Ausztria és Luxemburg feladta korábbi ellenállását és beleegyezett abba, hogy az EU tárgyalásokat kezdjen az említett öt unión kívüli európai országgal a megtakarításokból származó jövedelmekre vonatkozó automatikus információcseréről.

A kamatjövedelemből levont forrásadónak a betétes országába történő átutalása anonim módon történik. Luxemburg és Ausztria jelezte, hogy 2015-től hajlandó lesz áttérni a forrásadó kivetéséről és átutalásáról az uniós partnerekkel való automatikus információcserére.

Az uniós országok pénzügyminisztereinek tavaly decemberi tanácskozásán azonban világossá vált, hogy ez a két ország továbbra sem járul hozzá az adóügyi átláthatóság növelését célzó új uniós jogszabály elfogadásához. Szerintük előbb az EU-n kívüli ötökkel - de legfőképpen Svájccal és Liechtensteinnel - kell megállapodásra jutnia az uniónak.

Ausztria és Luxemburg ellenállását az a megfontolás táplálja, hogy ha adóztatási szempontok miatt bevezetik az automatikus adatcserét, de elérhető közelségben maradnak olyan országok, ahol a befektetőknek ezzel nem kell számolniuk, akkor a pénzüket át fogják irányítani ezekbe a - banktitkot továbbra is erősen őrző - országokba.

Algirdas Semeta adóügyi EU-biztos a decemberi pénzügyminiszteri tanácskozás nyomán csalódottságának adott hangot az osztrák és a luxemburgi álláspont hajlíthatatlansága miatt. Pierre Gramegna luxemburgi pénzügyminiszter azonban igyekezett enyhíteni a nézetkülönbségek drámaiságának képzetét. Arról beszélt, hogy már vannak bátorító fejlemények a tárgyalásokon, de még nem sikerült „eljutni a fényhez az alagút végén”. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs