hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A turizmus érdekében oldanának a merev uniós vízumszabályokon

  • adozona.hu

A merev uniós vízumszabályok módosítását és egy, a turizmus ösztönzését célzó vízum bevezetését kezdeményezte kedden az Európai Bizottság abban a reményben, hogy a látogatók számának növekedése doppingolni fogja a gazdaságot és új munkahelyeket teremt majd.

Az uniós vízumkódex eddigi legátfogóbb reformjára tett javaslatot kedden az Európai Bizottság, abban a reményben, hogy a beutazási szabályok könnyítésével Európa újra visszanyerheti fogyatkozó vonzerejét a világban és a növekvő idegenforgalmi bevételek lökést adnak majd a gazdaságnak és a munkahelyteremtésnek.

A Cecilia Malmström belügyi és Antonio Tajani, turizmusért is felelős bizottsági tagok által előterjesztett javaslat a vízumkódex módosításával számottevően megkönnyítené külföldiek beutazását az EU területére, és egy, kifejezetten a turistákra szabott vízumot is meghonosítana, ami többszöri belépésre jogosítaná fel a tulajdonosát.

Az EU belügyi biztosa szerint évente mintegy 17 millió külföldi folyamodik beutazó vízumért az Európai Unióba, több mint 6 és fél millió fő vízumkérelmét azonban elutasítják. „Túl sok turista kedvét vesszük el, hogy az EU-ba látogasson” – jegyezte meg Cecilia Malmström, aki szerint a kedden bemutatott új javaslatok nyomán 30-60 százalékkal is megnőhet az ideiglenes tartózkodási céllal beutazók száma a Schengen-térségbe, ami becslések szerint öt év alatt 130 milliárd euróval több bevételt generálhat az európai gazdaságnak (vendéglátás, szállodák, közlekedés stb.) és 1,3 millió új munkahelyet hozhat létre.

A Bizottság ennek érdekében 15-ről maximum 10 napra csökkentené azt az időt, ami a vízumkérelem benyújtása és a vízum kiadása között eltelhet. A testület javaslatának értelmében a jövőben elektronikus formában, interneten is meg lehetne igényelni az EU-ba történő beutazáshoz a vízumokat (nem kellene tehát helybe menni a konzulátusokra). A 18 éven aluliak számára eltörölnék az illetéket, a rendszeres látogatók számára pedig 3 évre szóló, többszöri beutazásra feljogosító vízumot vezetnének be.

További könnyítésként, a tagállamok határain is ki lehetne adni vízumokat 15 napon belüli tartózkodásra és egy adott Schengen-országra korlátozva a tartózkodást.

Az egyik legnagyobb újítás az úgynevezett „Touring vízum” bevezetése, amelynek birtokosa 1 + 1 éven át szabadon utazhatna a Schengen-térség egész területén (és ehhez nem kellene 3 hónapot egy tagállam területén eltöltenie). Ebből a lehetőségből elsősorban a diákok, a művészek és előadók, továbbá az üzletemberek profitálhatnának.

Antonio Tajani, bizottsági alelnök azt szeretné, ha a Tanács és a Parlament minél gyorsabban elfogadná a javaslatot, hogy a 2015-ös milánói világkiállításra már a könnyített vízumszabályok alapján érkezhessenek a külföldiek.

Az adatok szerint a legnagyobb számban orosz és ukrán állampolgárok igényeltek beutazóvízumot. Cecilia Malmström szerint az új szabályok alapján még többen érkezhetnek a következő években ebből a két országból.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó szülése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Munkaerő-közvetítés áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kapcsoltsága

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close