hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

2024-től a lakásbiztosításokat a biztosítási évforduló mellett márciusban is fel lehet mondani

  • MTI/Adózóna

Idén lépett életbe az a kormányrendelet, amelynek értelmében 2024-től a lakásbiztosítások a biztosítási évforduló mellett márciusban is felmondhatóvá válnak – mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közigazgatási államtitkára a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdai budapesti konferenciáján. Ugyanez a kormányrendelet kötelezővé teszi a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (mfo) kalkulátor bemutatását jelzáloghitelek felvételéhez kapcsolt lakásbiztosítások megkötése során.

Túri Anikó a közelgő lakásbiztosítási kampány kapcsán kiemelte: a minisztérium intenzív kampányra számít, ezt kéri a biztosítási szektor képviselőitől. Az államtitkár felidézte: a biztosítóknak jövő év február 15-ig kell értesíteni ügyfeleiket arról, hogy lehetőségük lesz szerződésük rendkívüli felmondására. Az írásbeli felmondási lehetőség március 1–31. között áll fenn, 30 napos felmondási idővel.

A tárca várakozásai szerint akiknek van lakásbiztosításuk, azok átgondolják, hogy megfelelő-e, illetve érdemes-e váltaniuk, akiknek pedig nincs, azok a kampány hatására nagyobb számban döntenek biztosítás kötése mellett. Az államtitkár jelezte: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján körülbelül 1 millió lakás van Magyarországon biztosítás nélkül.

Az Országgyűlés előtt van az idén tavasszal hatályba lépett e-ügyintézési törvény továbbfejlesztett változata, az ebben szereplő digitális szolgáltatások alkalmazására 2025-től várhatóan a biztosítók is kötelesek lesznek – hívta fel a figyelmet.

Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója előadásában elmondta: idén is nő a biztosítási piac bruttó díjbevétele, év végére meghaladhatja az 1500 milliárd forintot. A nem-életbiztosítások díjbevétele 14,5 százalékkal nőtt az első három negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

Az ügyvezető igazgató a lakásbiztosítások esetében kiemelte a piaci koncentrációt: a tavalyi adatok szerint a díjbevételek 83 százaléka négy nagy biztosítónál összpontosul, a maradék 17 százalékon 9 társaság osztozik. A verseny a lakásbiztosítási kampány hatására élénkülhet.

Az életbiztosítási piacon az MNB az etikus keretek további szigorítását tartja szükségesnek, az értékesítési gyakorlatok visszásságainak megszüntetését, a még mindig magas költségek visszaszorítását. A jegybank el szeretné tüntetni azokat a hibás termékeket a piacról, amelyeknél még kedvező esetben is negatív a hozam – fogalmazott.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózásba való visszalépés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink