hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Végtörlesztés lízingeseknek: az Adózóna-javaslat után a parlament is dönthet

  • Adózóna/MTI

A parlament gazdasági és informatikai bizottsága kiterjesztené a kedvezményes végtörlesztés igénybevételének lehetőségét a deviza alapú lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződésre is. A testület szerdán nyújtotta be az Országgyűlésnek az otthonvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos törvények módosításról szóló javaslatát. Az Adózóna október közepén már foglalkozott a problémával a lehetséges megoldásokat is sorra véve.

Az otthon elvesztésének veszélye a lízingbevevő kiszolgáltatottabb helyzete révén – hiszen tulajdonjogot csak az ügylet legvégén szerez – fokozottan fennáll - írta az Adózóna szakértője, a Csurgay Ügyvédi Iroda október 17-én megjelent Végtörlesztés: itt a megoldás a lízingeseknek című cikkében, melyben azokat a lehetőségeket veszi sorra, amellyel a jogalkotó kiterjesztheti a lízingesekre is a végtörlesztés lehetőségét.Cikkünkben akkor azt javasoltuk, egyes fogalmak megfelelő módosításával, tisztázásával alakítsa a problémát a jogalkotó. "A megoldás véleményünk szerint nem ördöngösség: a pénzügyi lízing és a hitelügylet már többször megtalálták a közös nevezőt, meglepően sok helyen kéz a kézben járnak, például a Hpt. számtalan rendelkezése is együttesen szabályozza őket. A fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény egyenesen a hitellel azonos szabályokat rendeli alkalmazni a fogyasztónak nyújtott pénzügyi lízingre azzal, hogy ahol a törvény hitelt említ, ott pénzügyi lízinget, ahol törlesztő részletet említ, ott a lízingdíjat kell érteni.Nem szükséges tehát jogalkotói bravúr a végtörlesztésre jogosultak körének bővítéséhez, csupán a devizahitelekhez, illetve a szakaszos utalással kapcsolatosan elfogadott módosításhoz hasonlóan el kell vágni a gordiuszinak tűnő csomót" - áll cikkünkben, melyet teljes terjedelmében itt olvashat.

A most, a gazdasági és informatikai bizottsága által benyújtott módosítás az Adózóna által jelzett problémát igyekszik orovoslni, célja, hogy valamennyi, a lakáscélú devizahitelezés hátrányos következményeit elszenvedő, kiszolgáltatott célcsoport élhessen a végtörlesztés lehetőségével - olvasható az indoklásban.
   
A bizottság szerint a lakáscélú pénzügyi lízingügyleteket lényegében a kölcsön alternatívájaként alkalmazzák a piaci gyakorlatban, így az ilyen adósokat a lakáscélú deviza kölcsönszerződés alapján eladósodott végtörlesztőkkel azonos módon kell kezelni.

Végtörlesztés-kalkulátor
Ön is számol a végtörlesztéssel? Olvassa el az Adózóna végtörlesztésről szóló cikksorozatát, s számoljon az Adózóna végtörlesztés-kalkulátorával itt!

   
A módosítás kiterjed arra is, hogy az érintett hitelfelvevőket a deviza alapú kölcsön fennálló tartozásáról, valamint a végtörlesztés várható összegéről díjmentesen kell tájékoztatni. Rögzíti azt is, hogy a tartozásigazolásra vonatkozó kérelem önmagában még nem minősül a végtörlesztésre vonatkozó igénybejelentésnek.
   
A javaslat egyértelműsíti, hogy a végtörlesztéssel kapcsolatos valamennyi fizetési kötelezettséget követően a zálogjog jogosultja köteles a zálogjogról való lemondását tartalmazó jognyilatkozatát kiadni.
   
A módosítás a használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakóingatlanokra felvett deviza alapú kölcsönök körére is kiterjeszti a végtörlesztés lehetőségét.
   
A javaslat ezek mellett pontosítja a Központi Hitelinformációs Rendszerhez kapcsolódó adatkezelési, tájékoztatási szabályokat, hosszabb időt biztosít az adatok feltöltésére, egyszerűsíti a nyilatkozattételi szabályokat, valamint egyértelműsíti a végtörlesztéshez kapcsolódó tájékoztatási szabályokat.
   
A jogszabály a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Devizában jóváhagyott osztalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kiva – bér mellett osztalék szochója

Széles Imre

tb-szakértő

47/2020. Korm. rendelet

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close