hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Teljesen mindegy, ki ad pénzt végtörlesztésre

  • Adózóna

Bár több sajtóorgánumban megjelent, hogy nem mindegy, ki ad pénzt végtörlesztésre, s bizonyos esetekben vagyonszerzési illetéket kell fizetni a végtörlesztésnél, a törvény valójában másképp rendelkezik.

A legtöbben baráti kölcsönből, illetve ajándékba kapott pénzből oldják meg devizahitelük végtörlesztését. Előbbinél nem árt szerződést kötni, utóbbinál pedig körültekintően kell eljárni, mert adott esetben súlyos vagyonszerzési illetéket kell megfizetni, írja a Gazdasag.hu internetes portálra hivatkozva az Index.

A végtörlesztés adó- és illetékmentes, ha viszont annak forrása ajándékból származik, akkor jelentkezhet illetékfizetési-, illetve bejelentési kötelezettség is. Mindezt a cikk azzal magyarázza, hogy a pénz ingóságnak számít, így ajándékozása alapesetben illetékköteles, ha 150 ezer forintnál nagyobb összegről van szó. Nem kell megfizetni az ajándékozáshoz kapcsolódó vagyonszerzési illetéket, ha a megajándékozott egyenes ági rokonától kapja a pénzt, bármilyen formában is történik az átadása (készpénzben, bankszámlára befizetve, vagy bankszámláról bankszámlára utalva) - olvasható az anyagban.

A gazdasag.hu-n megjelent cikk írója szerzőnk, Angyal József, okleveles adószakértő szerint figyelmen kívül hagyja a KDNP elfogadott módosító javaslatát, miszerint nem számít vagyongyarapodásnak a végtörlesztésre fordított összeg. Ez a leírtakkal szemben azt jelenti a gyakorlattban, hogy a rokon, ismerős akár egy szatyorban is átadhatja a pénzt. A törlesztésre kötelezett ezt befizetheti a bankszámlájára, s utalhatja végtörlesztésként. Ez esetben az adóhatóság nem vizsgálhatja a pénz eredetét.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Minimum tb-járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Csekély értékű ajándék

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close